inloggen  |  aanmelden

Slim leidingenstelsel maakt uitwisseling reststromen mogelijk

Gepubliceerd op: 10 Januari 2012

Door de energieleidingen van bedrijven via het netwerk met elkaar te koppelen, kunnen ze onderling reststromen uitwisselen. Zo wordt hun totale verbruik vele malen efficiënter.  Zeeland Seaports gaat het slimme leidingensysteem Multi Utility Provider (MUP) testen in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone.

 

Bedrijven in deze zone kunnen straks reststromen van bijvoorbeeld warmte, gas, CO2, warmwater, elektriciteit en biodiesel met elkaar delen. Het project wordt uitgevoerd in Europees verband, in samenwerking met acht andere havens. Zo zijn ook Zeebrugge, Oostende, Portsmouth en Calais betrokken bij het project. De Europese Commissie draagt er financieel aan bij. Andere partners zijn de provincie, de NV Westerscheldetunnel, het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Terneuzen.

 

De Zeeuws-Vlaamse Kanalenzone geldt als voorbeeldproject. De met name chemische bedrijven in dit gebied toonden op voorhand interesse voor deelname in het project. Voor hen kan het uitwisselen van reststromen financieel interessant zijn, maar ook bijdragen aan verbetering van het milieu.

 

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant


Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...