inloggen  |  aanmelden

Sittard start proef met zeefinstallatie regenwaterriool

Gepubliceerd op: 31 Oktober 2013

De gemeente Sittard-Geleen legt in Buchten een installatie aan die rioolwater zeeft voordat het via het oppervlaktewater naar de Maas stroomt. Bij hevige regenval zorgt de zeefinstallatie ervoor dat vuildeeltjes worden tegengehouden en er alleen schoon water naar het regenwaterriool stroomt.

Normaal gesproken leidt het regenwaterriool het water bij stevige buien direct naar de Maas. Ongezuiverd dus. De zeefinstallatie gaat er nu voor zorgen dat eventuele vuildeeltjes worden onderschept. Zo blijft het rivierwater schoon. De installatie kost 120.000 euro. Volgens de verantwoordelijke wethouder van Sittard-Geleen is dat slechts een derde van de investering in een opvangbekken, die uiteindelijk hetzelfde resultaat zou hebben. Waar mogelijk houdt Sittard-Geleen het schone regenwater buiten het vuilwaterriool, bijvoorbeeld door het van de daken direct naar sloten af te voeren of door het water in de bodem te infiltreren. Het scheiden van vuil rioolwater en regenwater is echter niet overal mogelijk. Daarom zijn ‘randvoorzieningen' aan de riolen gebouwd. Deze vangen overtollig rioolwater tijdelijk op om overlast te voorkomen. In Buchten, waar nu de zeefinstallatie komt te staan, is ook sprake van een dergelijke noodvoorziening. Er is een tweede riool aangelegd, dat volloopt als het hard regent. De zeefinstallatie kan middels een plaat met gaatjes 70 tot 80 procent van het vuil tegenhouden. Een pomp in het riool blaast de vuildeeltjes weg zodat de gaatjes niet verstopt kunnen raken. Het water dat wordt opgevangen zal door de wervelende werking van de pomp, met extra veel zuurstof naar de Maas stromen. Het vuil wordt via het normale riool naar de waterzuivering geleid.

Het systeem is afkomstig uit Engeland en is nog nooit eerder toegepast in Limburg. De installatie in Buchten wordt uitgerust met een meetinstallatie voor de waterkwaliteit. Op basis van de meetresultaten zal de gemeente beslissen of een dergelijke installatie ook op andere plekken zal worden ingezet.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...