inloggen  |  aanmelden

Samenwerken bij afvalinzameling loont

Gepubliceerd op: 13 December 2011

Samenwerking tussen gemeenten bij het inzamelen van afval geeft veel meer economisch voordeel dan het uitbesteden van deze taak aan private ondernemingen. Dat stelt hoogleraar Elbert Dijkgraaf, die ook Tweede Kamerlid is voor de SGP.

Dijkgraaf publiceerde samen met collega Raymond Gradus van de Vrije Universiteit onlangs een artikel waarin hij vraagtekens zet bij de aanbesteding van afvalinzameling. In eerdere artikelen in 1997 en 2007 kwamen de twee economen tot de conclusie dat private afvalinzameling 15 tot 20 procent voordeel oplevert voor de aanbestedende gemeente. Met de kennis en inzichten van nu, blijkt dat voordeel maar een paar procent te zijn. Rekening houdend met een langere berekenperiode en specifieke kenmerken als de bevolkingsdichtheid en de tariefdifferentiatie per gemeente, is samenwerking tussen gemeenten doorgaans een aantrekkelijkere oplossing, zo stelt Dijkgraaf nu.

 Dijkgraaf is hoogleraar economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit en deed veel onderzoek naar afvalinzameling. Dat hij nu tot andere inzichten komt dan een paar jaar geleden, heeft volgens hem te maken met de beschikbaarheid van meer gegevens over een langere periode. “Voor korte periodes, tot pakweg een jaar of 5, is private inzameling wel goedkoper, terwijl samenwerking dan juist relatief duur is. Er is bij samenwerking blijkbaar sprake van hogere opstartkosten,” aldus de hoogleraar. Het profijt van samenwerking ligt volgens hem vooral in schaalvoordelen, kostenbewustzijn en het leren van elkaar. 

Bron: Binnenlands Bestuur


Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...