inloggen  |  aanmelden

Ruimte voor water in de stad

Gepubliceerd op: 24 Augustus 2016

Beken en sprengen horen bij het Veluwse landschap. Kristalhelder water stroomt door natuurlijke- en sprengbeken. De gegraven sprengenbeken zijn uniek in Europa. Met de watertoevoer dreven sprengen vroeger de watermolens aan. Daarmee werd graan verwerkt en papier of koper geproduceerd. 
 

Tegenwoordig maken beken en sprengen deel uit van ons nationaal cultuurhistorisch erfgoed. In de bebouwde kom van Arnhem zijn sprengen en bronbeken onderdeel van stad. Zoals bijvoorbeeld in Presikhaafpark. Soms doorkruisen de waterstroompjes plaatsen waar wegen zijn gepland. Hier kan het water natuurlijk door een buis onder de weg door worden geleid, maar bij het Presikhaafpark is er juist voor gekozen om de stroom te accentueren d.m.v. een goot. Het water stroomt door de brede Multiline V500G goot van 11 meter lang die is afgedekt met een CorTen stalen afdekking. Wim Borghuis, landschapsarchitect bij de gemeente Arnhem, heeft het ontwerp voor deze afdekking gemaakt. Designers van ACO hebben dit omgezet naar een 3-D ontwerp. De vele gaatjes van verschillende diameters zorgen ervoor dat het net lijkt of er allemaal waterdruppels op het rooster liggen. CorTen staal gaat gecontroleerd oxideren. Hierdoor ontstaat een decoratieve roest laag die het materiaal eronder beschermd voor verdere oxidatie. Het ludieke ontwerp en de roestbruine kleur van het materiaal hebben een prachtig resultaat als gevolg!

           
 

Een greep uit ons leveranciersregisterRoelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...