inloggen  |  aanmelden

Ruim helft openbare ruimte gereserveerd voor auto’s

Gepubliceerd op: 14 Augustus 2017

Fietsers en voetgangers krijgen in de stad aanzienlijk minder ruimte toebedeeld dan automobilisten. Dat stelt Milieudefensie op basis van een onderzoek van Adviesbureau Geodan. Het adviesbureau analyseerde de verdeling van de ruimte op straat in 20 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Aan de hand van geografische data is per gemeente gekeken naar de hoeveelheid vierkante meters weg voor auto’s, fietsers of wandelaars.

Uit het onderzoek van Adviesbureau Geodan blijkt dat gemeenten de meeste ruimte reserveren voor auto’s (55% van het totaalaanbod van ruimte). Voetgangers krijgen ongeveer een derde van de totale ruimte aangeboden, fietsers moeten het doen met 12% van de beschikbare ruimte.
 
Uitzonderingen
Niet elke wijk is zo ingedeeld dat auto’s de meeste plek hebben. In wijken als Zeeburgereiland en Nieuwe Diep in Amsterdam krijgen fietsers met 28% van het totale aanbod aan ruimte de meeste plek om zich voort te bewegen. In de Amsterdamse Burgwallenbuurt aan de Nieuwe Zijde krijgen voetgangers juist ruim baan. Maar liefst 67% van de infrastructuur is hier bedoeld voor wandelaars. Ook het Haagse stadscentrum en de Haagse Transvaalbuurt geven voetgangers de meeste ruimte.
 
Autovriendelijke gemeenten
De wijken die juist vooral voor auto’s zijn ingericht, zijn Cruquius in de Haarlemmermeer en de wijk Almere - Hout in Almere. Zoetermeer en de Haarlemmermeer reserveren het grootste aandeel van de beschikbare ruimte voor parkeerplaatsen. Beide gemeenten gebruiken 12% van de beschikbare ruimte voor parkeergelegenheden.
 
Score per wijk
De verdeling van het ruimteaanbod per verkeersdeelnemer is op te vragen op de website van Milieudefensie. Inwoners kunnen door het invoeren van hun postcode direct zien hoe de ruimteverdeling in hun gemeente eruitziet. De website toont ook hoeveel extra parken de wijk er -hypothetisch- bij zou kunnen krijgen als er meer gefietst en gewandeld zou worden, zodat er minder ruimte voor auto’s nodig is.
 
Bron: CROW-Fietsberaad.

Een greep uit ons leveranciersregisterMIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...