inloggen  |  aanmelden

Rotterdamse lucht schoner en gezonder

Gepubliceerd op: 31 Mei 2017

De maatregelen om de luchtkwaliteit in Rotterdam te verbeteren hebben effect. De uitstoot van roet in ruim nam in een jaar tijd met maar liefst 29 procent af (19% door maatregelen; 10% vanwege de aanschaf van schonere auto’s).

Deze afname is gemeten in de periode oktober 2015 tot november 2016. De uitstoot van stikstofdioxide ging in de genoemde periode eveneens met 12 procent omlaag. Wethouder Pex Langenberg (van onder andere mobiliteit en duurzaamheid) kwam afgelopen vrijdag met deze cijfers naar buiten.
 
Milieuzone
“De luchtkwaliteit in Rotterdam was relatief slecht en dat is niet goed voor de gezondheid van de Rotterdammers”, aldus Langenberg. “Twee jaar geleden besloten we daar stevig op in te zetten, onder andere door het instellen van de milieuzone. Hiermee werden de meest vervuilende auto’s uit de binnenstad geweerd. Verder kwam er een ruime sloopregeling.”
 
Vroegtijdig overlijden
De wethouder is blij dat de maatregelen blijken aan te slaan. “Gezondere lucht is van levensbelang. Alle maatregelen hebben een gezond effect op de luchtkwaliteit in Rotterdam.” De gemeente is vooral blij dat er minder roet in de Rotterdamse lucht zit. Roetdeeltjes zijn klein en kunnen diep doordringen in de longen en in de bloedvaten. Dat kan ervoor zorgen dat mensen vroegtijdig overlijden. De helft van de concentratie roet in de lucht op de meest drukke wegen in de stad wordt veroorzaakt door auto’s, busjes en ander gemotoriseerd verkeer.
 
Minder dieselauto’s
Ook de sloopregeling blijkt aan te slaan. Tot eind vorig jaar hebben ruim 5.000 Rotterdammers hun vervuilende auto voor de sloop aangeboden. Goed nieuws is ook dat het aantal diesel-personenauto’s dat ouder is dan 2001 sinds vorig jaar ‘spectaculair’ is gedaald in Rotterdam. Dit zijn namelijk de grootste uitstoters van roet. Deze daling is vele malen sterker dan in andere steden. Uit onderzoeken wordt ook duidelijk dat er ook buiten de milieuzone minder vervuilende auto’s zijn. Dat betekent dat heel Rotterdam profiteert van de maatregelen.
 
Goede voorbeeld
Het grotere aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s heeft ook bijgedragen aan de schonere lucht. Eind vorig jaar waren er ruim 2.000 van dit soort punten; tot en met 2018 zal dit aantal verdubbelen. De wethouder ziet ook dat het stimuleren van het fietsverkeer en het openbaar vervoer belangrijk zijn voor de luchtkwaliteit. Dit moet er mede voor zorgen dat meer Rotterdammers hun auto vaker laten staan. Verder geeft de gemeente het goede voorbeeld door gemeentelijke voertuigen in te zetten die minder vervuiling veroorzaken.
 
Bron: Gemeente Rotterdam.

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...