inloggen  |  aanmelden

Rotterdamse ingenieurs ontwikkelen gelsluis zonder deuren

Gepubliceerd op: 22 November 2011

Een sluis zonder deuren die met een soort ‘pudding’ het water aan weerszijden tegenhoudt, maar wel schepen doorlaat. Dat is waar ingenieurs van Gemeentewerken Rotterdam en afstudeerders van de Hogeschool Rotterdam toekomst in zien. De zogenaamde pudding- of gelsluis moet een einde maken aan wachttijden bij sluizen voor de beroepsvaart.

 

Sluizen zijn nodig om niveauverschillen in het water te overbruggen, maar voor de beroepsvaart zijn het vooral dure obstakels. Vaak moeten schepen er vier tot vijf uur wachten en tijd kost nu eenmaal geld. Dat moet anders kunnen, vond dr. ir. Jarit de Gijt, senior adviseur bij Gemeentewerken Rotterdam en associate professor aan de TU Delft. Samen met drie afstudeerders van de Hogeschool Rotterdam ontwikkelde hij een op het eerste gezicht ‘onmogelijk’ alternatief: een sluis met gel in plaats van water en zonder deuren. De gel is samengesteld uit gelatine en bariet. Bariet wordt gebruikt bij olieboringen. De gel is stevig genoeg om water tegen te houden, maar dun genoeg om schepen door te laten.

 

Schepen kunnen niet zelfstandig door de ‘pudding’ varen. Een installatie op de wal trekt ze er met een snelheid van vier kilometer per uur doorheen. Daarmee duurt de passage 53 minuten in plaats van de gebruikelijke vier tot vijf uur. De energie die nodig is om de schepen voort te trekken, wordt opgewekt door gebruik te maken van het hoogteverschil van het water. Dat stroomt langs een turbine en wekt zo energie op. Er wordt evenveel schone energie opgewekt als er nodig is voor het voorttrekken.

De Rotterdamse bedenkers hebben hun vinding in het laboratorium al aannemelijk gemaakt. De volgende fase is een praktijkproef.

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...