inloggen  |  aanmelden

Rotterdam start aanleg uniek waterplein

Gepubliceerd op: 30 Oktober 2012

In Rotterdam is de aanleg gestart van het eerste multifunctionele waterplein ter wereld. Het plein vangt het regenwater op dat het rioolstelsel in extreme situaties moeilijk kan verwerken. Het vormt dan tegelijkertijd een vijver in de openbare ruimte. Als de nood voorbij is, loopt het water weer weg.

 

Rotterdam heeft net als veel andere dichtbebouwde steden, weinig ruimte voor de opvang van regenwater. Bij zware regenval kan het riool het water maar met moeite verwerken. Het Waterplein – gevormd door twee bassins die 1,7 miljoen liter water kunnen opvangen – biedt een tijdelijke oplossing voor dit overtallige water. Daardoor wordt wateroverlast voorkomen en vormt het water tijdelijk onderdeel van de openbare ruimte. Bij extreme regenval kan het water ook verder doorlopen naar een dieper gelegen sportveld. Zodra de regen stopt, loopt het water via ondergrondse tunnels naar de Noordsingel en komt het plein weer ‘droog’ te staan zodat het voor andere activiteiten is te gebruiken.

 

Dit innovatieve concept voor de openbare ruimte is uniek in de wereld. Als Europese voorbeeldstad voor watermanagement, trekt Rotterdam veel aandacht van buitenlandse delegaties. Ook het nieuwe Waterplein heeft daarbij hun belangstelling.

 

Bron: metronieuws.nl

 


Een greep uit ons leveranciersregisterPAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...