inloggen  |  aanmelden

Rotterdam pakt overlast brom- en snorfietsen aan

Gepubliceerd op: 24 Oktober 2017

Rotterdam neemt maatregelen om overlast en vervuiling door brom- en snorfietsen terug te dringen. Dit moet leiden tot minder stank en herrie, socialer en veiliger rijgedrag van brom- en snorfietsers en een betere naleving van de regels.

De gemeente krijgt regelmatig klachten van Rotterdammers die hinder ondervinden van brom- en snorfietsers. Het gaat hierbij om stank, geluidshinder en onveilig gedrag. In Rotterdam zijn 15.800 geregistreerde bromfietsen en 21.200 snorfietsen. Naar schatting heeft zo’n 25% van deze brom- en snorfietsen een tweetaktmotor, die een bron van vervuiling is.
 
Vergoeding bij sloop
De gemeente gaat een regeling invoeren die de Rotterdamse eigenaren van tweetaktbrom- en snorfietsen stimuleert over te stappen op een (elektrische) fiets of het openbaar vervoer. Wie zijn tweetaktbrom- of snorfiets van voor 2011 laat slopen, krijgt een tegoed van € 300,-. Dit bedrag kunnen zij gebruiken om met openbaar vervoer te reizen of een (elektrische) fiets aan te schaffen.
 
Subsidie maaltijdbezorgers
Verder komt er subsidie die het gebruik van een (elektrische) fiets of cargobike extra aantrekkelijk maakt voor maaltijdbezorgers. Bezorgbedrijven die kunnen aantonen dat de fiets of cargobike na 10 oktober 2017 is gekocht voor bedrijfsdoeleinden, krijgen 50% subsidie op de investering, tot een maximum van € 1.000,-.
 
Campagnes
Rotterdam wil daarnaast met campagnes wijzen op het belang van veiliger rijgedrag. Er komt een campagne die erop wijst dat opvoeren van een snorfiets niet slim is. Bovendien ontwikkelt de gemeente samen met maaltijdbezorgbedrijven een campagne, zodat hun bezorgers nog meer oog krijgen voor veilig en sociaal rijgedrag. Daarnaast besteedt Rotterdam aandacht aan goede rijvaardigheden via door de gemeente gefinancierde programma’s op middelbare scholen.
 
Haast met uitvoering
In totaal stelt de gemeente € 700.000,- beschikbaar. Het college wil vaart maken met de aanpak van de overlast. De maatregelen worden nu verder uitgewerkt en zijn naar verwachting begin 2018 van kracht.
 
Bron: Fietsberaad.nl.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...