inloggen  |  aanmelden

Rotterdam onderzoekt alternatief voor strooien tegen gladheid

Gepubliceerd op: 19 Maart 2013

De gemeente Rotterdam gaat onderzoeken of het mogelijk is om gemeentelijke wegen  ijsvrij te houden met behulp van rioolwater. Als dit een reëel alternatief is, zou de toepassing van schaars en deels schadelijk strooizout verminderd kunnen worden.

 

De gemeente kijkt momenteel of een proef met deze manier van asfaltverwarming haalbaar is. Als dat positief uitvalt, wil Rotterdam in het voorjaar al starten met het experiment. Hoe het systeem er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Tot nu toe zijn alleen proeven bekend met asfaltverwarming door grondwater dat in leidingen onder het wegdek door loopt. Of het rioolwater op dezelfde manier zal worden toegepast, is nog niet bekend. Gemeenten zoeken naar alternatieven voor het pekelen van wegen tegen gladheid om meerdere redenen. Zout is maar beperkt beschikbaar en bij aanhoudende vorst ontstaan er geregeld tekorten. Daarnaast is het strooien met zout schadelijk voor de flora en fauna in de aangrenzende bermen. Als het zout wegspoelt naar het grondwater, kan het ook daar problemen veroorzaken. Tot slot zorgt zout voor roestvorming aan prullenbakken en putdeksels.

 

De investering in deze alternatieve manier van asfaltverwarming, kan in theorie snel zijn terugverdiend. Zodra het systeem er eenmaal ligt, hoeft de gemeente immers niet meer uit te rijden met strooizout.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...