inloggen  |  aanmelden

Rotterdam lanceert zichzelf in 3D

Gepubliceerd op: 23 Januari 2017

Over een paar maanden kan iedereen door Rotterdam wandelen met een 3D-kaart. De digitale kopie van de stad laat alle kenmerken van de buitenruimte zien; alle objecten op maaiveldniveau, de gebouwen en de ondergrond. Het doel is dat professionals, maar ook ondernemers en burgers, zelf in het model kunnen werken.

Volgens Rob Poll-van Dasselaar van de Gemeente Rotterdam is de vraag naar een volledige real time weergave van de stad, die uiteindelijk in 2020 wordt gerealiseerd, ontstaan vanuit drie principes: de Omgevingswet, het beheer en de noodzaak van een overzicht van de ondergrond. “We hebben in 2009 een model gemaakt, maar dat is helaas niet onderhouden en inmiddels verouderd. Bovendien was het een model specifiek voor de vakwereld, met beperkte objecten. We werken nu aan een 3D-model van de stad waar iedereen in kan werken en dat alle gegevens bevat die beschikbaar zijn.”
 
Input van gebruikers
Het grootste verschil zit volgens Poll-van Dasselaar in de aanpak. “We zijn in gesprek gegaan met de gebruikers. Wat moeten zij kunnen met zo’n model? Een uitbouw realiseren? Check dan zelf alvast of dat mogelijk is en hoe het eruit komt te zien.”
 
Samenwerkingspartners
Rotterdam werkt voor het nieuwe model, waarin zelfs de volumes van de boomwortels en de bakken van de ondergrondse vuilcontainers in zijn opgenomen, nauw samen met het Kadaster en TU Delft. Daarnaast werkt de gemeente voor het project ook samen met steden als Singapore, Helsinki en Wenen.
 
Bewoners zelf aan de slag
Halverwege dit jaar wordt het eerste model gelanceerd. Daarin is iedere straat in Rotterdam zichtbaar, met alle gebouwen, bomen, lantaarnpalen en kabels en leidingen. Poll-van Dasselaar: “Vervolgens gaan we finetunen en kijken we ook hoe we de Omgevinsgwet kunnen integreren. Hoe bewoners bijvoorbeeld zelf aan de slag kunnen met het bestemmingsplan in de 3D-weergave.”
 
Bron: Stadszaken.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...