inloggen  |  aanmelden

Rotterdam investeert in ‘slimme’ haven

Gepubliceerd op: 15 April 2015

SmartPort 2.0 verbindt bedrijven en wetenschap. Alleen zo kan de Rotterdamse haven de uitdagingen van de toekomst aan. Dat is wat het samenwerkingsverband SmartPort - Deltalinqs, Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam - zich ten doel heeft gesteld. 

Investeren in kennis, dat is wat SmartPort gaat doen. Het doel is om de uitdagingen voor de toekomst waar het havenbedrijfsleven mee worstelt boven water te krijgen. Wetenschappers en bedrijven kunnen er dan mee aan de slag om er concrete oplossingen van te maken. Voor de komende vijf jaar is de financiering voor de onderzoeken geregeld, ruim anderhalf miljoen per jaar heeft SmartPort tot haar beschikking. Daarbovenop bestaan mogelijkheden om aanvullende financiering te verkrijgen.
 
Rotterdam staat voor grote uitdagingen, ziet SmartPort-directeur Michiel Jak. Fossiele brandstoffen gaan de komende jaren plaats maken voor alternatieven. Wat betekent dat voor het ^energie- en chemiecluster in de haven? Jak: “Als we daar niet als de kippen bij zijn om goede antwoorden voor de toekomst te geven, verliest Rotterdam potentieel marktaandeel. Dat mag dus niet gebeuren.”
 
Een andere uitdaging voor de haven waar SmartPort een bijdrage aan wil leveren, is wat de onderzoekers al met een mooi woord Logistieke Connectiviteit hebben genoemd. Hoe beter, soepeler en sneller het vervoer van goederen vanuit de haven naar de eindbestemming verloopt, des te aantrekkelijker blijft Rotterdam als haven waar de goederen Europa binnenkomen. Nieuw te ontwikkelen IT-oplossingen die gebruik maken van big data, kunnen daar een belangrijke rol in spelen.
 
SmartPort 2.0 streeft naar een intensieve samenwerking met lopende initiatieven in zowel regionaal als internationaal verband. Het bouwt voort op de opgedane ervaring en zal het reeds aanwezige innovatie-ecosysteem in en rond de haven substantieel versterken. SmartPort 2.0 moet zich ontwikkelen tot de centrale organisatie en verbindende schakel tussen universiteiten en bedrijven die actief en langdurig investeren in kennisontwikkeling die voor de haven van belang is. 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...