inloggen  |  aanmelden

Rioolwater gaat zwembad Raalte verwarmen

Gepubliceerd op: 2 Oktober 2013

Het Waterschap Groot Salland en de gemeente Raalte halen warmte uit gezuiverd rioolwater en verwarmen daarmee het verderop gelegen zwembad Tijenraan. Zodoende wordt de warmte die inwoners, bedrijven en industrie normaal gesproken met het afvalwater wegspoelen weer hergebruikt.

Aan de rand van Raalte ligt een riool waterzuiveringsinstallatie (rwzi) van het waterschap. Het gezuiverde afvalwater (effluent) wordt afgevoerd op oppervlaktewater. De temperatuur van dit gezuiverde water varieert van 8 graden Celsius in de winter tot 20 graden Celsius in de zomer. Het waterschap en de gemeente gebruiken nu deze warmte voor het verwarmen van het zwembadwater. Naar verwachting wordt met dit project per jaar 150.000 kuub gas bespaard, levert het 137.000 kilo minder CO2-uitstoot op en een kostenbesparing voor het zwembad (de gemeente) van zo'n 25.000 euro.

Om de warmtewinning uit het gezuiverde afvalwater mogelijk te maken, wordt 40.000 liter water per uur vanaf de rwzi door een 600 meter lange leiding gepompt naar het verderop gelegen Tijenraan. Daar is buiten het zwembad een kelder gebouwd waarin alle energie-installaties zijn geplaatst. Via warmtewisselaars wordt 6 tot 7 graden Celsius aan het water onttrokken en via 4 warmtepompen verhoogd naar maximaal 43 graden Celsius. Vervolgens wordt met dit water de verschillende zwembaden in Tijenraan verwarmd.

Het Waterschap Groot Salland is initiatiefnemer van dit `zwembadproject' en voert het uit onder het overkoepelende Europese project INNERS, waarvan Groot Salland de leadpartner is en waarin samen met 11 partnerorganisaties uit 6 Europese landen onderzoek wordt gedaan naar hergebruik van energie en warmte uit afvalwater. INNERS staat voor INNovative Energy Recovery Strategies in the urban water cycle. Het is een van de eerste landelijke voorbeelden van riothermie; een techniek die energie uit afvalwater terugwint via warmtewisselaars en warmtepompen. Tijenraan is het eerste zwembad in Nederland dat wordt verwarmd met energie uit gezuiverd rioolwater.

Een greep uit ons leveranciersregisterPAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...