inloggen  |  aanmelden

Regionaal inzamelen snoeihout voor productie bio-brandstof

Gepubliceerd op: 8 Mei 2012

Acht gemeenten in de Achterhoek hebben de haalbaarheid onderzocht van het collectief inzamelen van snoeihout voor de regionale productie van biobrandstof. Daaruit blijkt dat gecoördineerde inzameling voor minstens twee keer zo veel snoeihout kan zorgen.

 

Nu wordt het snoeihout in de regio nog gefragmenteerd ingezameld en komt het in diverse afvoerstromen terecht. Het meeste snoeihout wordt verkocht aan verwerkingsbedrijven die het hout versnipperen en verkopen aan binnenlandse en buitenlandse afnemers. Feit is dat veel van het snoeihout de regio verlaat. De acht gemeenten willen nu hun krachten bundelen en het snoeihout van alle bronnen in de regio gecoördineerd gaan inzamelen. Dat kan hen twee keer zoveel snoeihout opleveren. Vervolgens zijn ze van plan het hout als biobrandstof in de eigen regio aan te wenden. Voor houtgestookte CV-installaties van afnemers in de regio, of zelfs voor een regionale verbrandingsinstallatie voor stroomproductie.

 

Uit het onderzoek blijkt dat deze aanpak de gemeenten milieuwinst, inkomsten en werkgelegenheid biedt. De voorgestelde aanbevelingen worden nog dit jaar uitgewerkt in een plan. In de tussentijd zoeken de gemeenten naar partijen die willen investeren in het treffen van maatregelen om meer snoeihout te verzamelen en toe te passen als brandstof in regionale verbrandingsinstallaties.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...