inloggen  |  aanmelden

Recyclen drankenkartons is beter voor het milieu

Gepubliceerd op: 9 Januari 2014

Het inzamelen en recyclen van zuivel- en sappakken is beter voor het milieu dan verwerking in de afvalverbrandingsinstallatie. Dat blijkt uit proefprojecten in 37 gemeenten afgelopen jaar. Rijksoverheid, gemeenten en bedrijfsleven gaan daarom kijken of er een landelijke afspraak over de inzameling van drankenkartons gemaakt moet worden.
 

Dat drankenkartons inzamelen en recyclen is technisch mogelijk en kan een aanzienlijk rendement opleveren, zo tonen de proefprojecten aan. Er is inzichtelijk gemaakt wat de milieuwinst is en wat de kosten zijn van de verschillende inzamelmethoden. Uit de pilots blijkt dat in het gunstigste geval, bij nascheiding, tot 63 procent van het op de markt gebrachte materiaal is te hergebruiken. Dat zijn vooral papiervezels.
 
Van de inzamelmethoden is apart inzamelen het duurst. Nascheiding en inzameling met een ander afvalproduct varieert rond overlappende bedragen. Gemeenten kunnen momenteel zelf een keuze maken voor een bepaald inzamelsysteem. In de eerste helft van dit jaar, wanneer ook de informatie uit het nadere KIDV-onderzoek beschikbaar is, volgt overleg tussen het Rijk, gemeenten en het bedrijfsleven. Dan blijkt of en op welke wijze de inzameling van drankenkartons deel gaat uitmaken van de Raamovereenkomst verpakkingen en landelijk wordt doorgevoerd.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...