inloggen  |  aanmelden

Raad van State: milieuzone Utrecht rechtmatig

Gepubliceerd op: 15 Februari 2017

De milieuzone in Utrecht blijft, dat maakte de Raad van State vorige week bekend. De Raad van State bevestigt hiermee het oordeel van de Utrechtse rechtbank dat het instellen van de milieuzone rechtmatig is. De uitspraak van de Raad van State volgt nadat autoclub KNAC een hoger beroep aanspande, nadat de Utrechtse rechtbank begin 2016 al oordeelde dat de milieuzone rechtmatig was ingesteld.

De milieuzone in Utrecht werd 1 januari 2015 van kracht. Sinds deze datum worden de meest vervuilende auto's (ongeveer 2 procent van het wagenpark) geweerd uit het centrum van Utrecht. “In het buitenland werken ze al langer met dergelijke milieuzones. Uit evaluaties blijkt dat dit een effectieve maatregel is om bijvoorbeeld de uitstoot van schadelijk roet tegen te gaan”, aldus Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie. “Ik zou milieuzones dan ook liever gezondheidszones noemen.” TNO concludeerde eerder dat de milieuzone in Utrecht hoogstwaarschijnlijk effectief is.
 
Rechtmatig
Autoclub KNAC spande in 2015 een rechtszaak aan tegen de milieuzone om deze ongedaan te laten maken. Milieudefensie verdedigde de milieuzone hierop samen met de gemeente Utrecht. De Utrechtse rechtbank oordeelde begin 2016 dat het instellen van de maatregel rechtmatig was. KNAC besloot daarop om in hoger beroep te gaan. De Raad van State bevestigde in hoger beroep het oordeel van de Utrechtse rechtbank: de milieuzone mag blijven.
 
Ruimte voor verbetering
Milieuzones zijn nog voor verbetering vatbaar. “Milieuzones helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar voor een echt gezonde en leefbare stad is meer nodig”, zegt Knol. Milieudefensie pleit al jaren voor eenduidige nationale regels en een landelijk verkeersbord, zodat gemeenten die met milieuzones aan de slag gaan het wiel niet zelf hoeven uit te vinden. Knol: “Daarmee zou een hoop verwarring voor de automobilist voorkomen kunnen worden. Helaas werkt de nationale overheid hier vooralsnog niet aan mee.”
 
Bron: Stadszaken.nl. Beeld: ANP.

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...