inloggen  |  aanmelden

Project restwarmte Raalte dingt mee naar warmtenetwerkprijs

Gepubliceerd op: 7 Augustus 2013

Het project Restwarmte rwzi Raalte dingt mee naar de Warmtenetwerkprijs Maatschappijprijs 2013. Dit project van de gemeente Raalte en Waterschap Groot Salland zet restwarmte uit gezuiverd rioolwater in voor de verwarming van zwemwater.

 

De Warmtenetwerk Maatschappijprijs is een initiatief van stichting Warmtenetwerk. Met de prijs wil de stichting een impuls geven aan duurzame initiatieven bij de infrastructuur voor warmte, stoom en koude. Het restwarmteproject in Raalte is daar een goed voorbeeld van. Door de restwarmte die vrijkomt bij het zuiveren van het rioolwater, te gebruiken voor het verwarmen van het plaatselijke zwembad, gaat geen energie verloren maar wordt het efficiënt hergebruikt. Het levert een flinke besparing op de energiekosten van het gemeentelijke zwembad, namelijk 25.000 euro op jaarbasis. Omdat het zwembad niet meer door fossiele brandstoffen wordt verwarmd, zal de CO2 uitstoot met 137.000 kilo per jaar afnemen. Raalte vervult met dit project zowel nationaal als internationaal een voorlopersfunctie. Het is één van de eerste projecten waarbij riothermie – warmte uit het riool - wordt ingezet en het eerste zwembad dat wordt verwarmd vanuit gezuiverd rioolwater.

 

Het project in Raalte maakt onderdeel uit van het Europese project INNERS (INNovative Energy Recovery), waarvan Groot Salland de leadpartner is. Samen met 11 partnerorganisaties uit 6 Europese landen, doet het onderzoek naar het hergebruik van energie uit de afvalwaterketen.

 

Bron: wgs.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterStruyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...