inloggen  |  aanmelden

Project: Haven Noordzijde Almelo

Gepubliceerd op: 20 April 2015

In de gemeente Almelo is eind 2014 een ACO EXO Drain geplaatst. Het hemelwater afkomstig van het nieuwe terrein van Dimence aan de Haven Noordzijde wilde men op een opvallende manier afvoeren. Het water eindigt door middel van een spuwer in de kademuur op een zichtbare wijze in het kanaal. Bij het ontwerpen van de goot stond ACO voor een aantal uitdagingen. De eerste uitdaging was het feit dat het afschot in de weg tegengesteld is aan het afschot naar het kanaal. Tweede uitdaging was het oversteken van een druk bereden weg. Derde uitdaging: de goot moest een opvallende uitstraling hebben.

Opvallende uitstraling
ACO ontwierp een custom made goot voorzien van een 50 cm breed CorTen Rooster voorzien van een golfmotief. CorTen is een staalsoort wat een opvallende oranje roestkleur krijgt.

Dwarstoepassing in druk bereden weg
Een extra uitdaging vormde het feit dat de goot in een weg, waar auto’s en vrachtwagens overheen rijden, moest worden aangebracht. Vanwege de verkeersbelasting (D400) zou de goot, voor de stevigheid rondom, in een zware betonfundatie moeten worden geplaatst. Een dergelijke betonfundatie moet tot aan de bovenkant van het gootelement worden doorgetrokken. Het zichtbare oppervlak van deze betonstrook is al snel 10 cm breed en is ook zichtbaar in de bestrating. Dit is geen fraai gezicht. Daarom heeft ACO de EXO Drain ontwikkeld die niet in de betonfundatie hoeft te worden geplaatst. Voordeel hiervan is dat het asfalt direct tegen de goot aangebracht kan worden. Deze speciale goot in gemaakt uit een CorTenstaal frame dat inwendig volledig is gevuld met beton en wapening. Deze goot hoeft aan de zijkanten niet te worden ondersteund met beton.

Ingebouwd afschot
Omdat de goot toch op maat gemaakt moest worden kon deze direct worden voorzien van een ingebouwd verval waardoor het opgevangen water in de richting het kanaal stroomt. Ook is op een subtiele wijze het hoogteverschil, veroorzaakt door een stoeprand, opgevangen.

Een greep uit ons leveranciersregisterTensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...