Proeven onkruidwerende en waterzuiverende verhardingen positief

Gepubliceerd op: 7 November 2012

In twintig gemeenten zijn proeven gaande met het toepassen van onkruidwerende en waterzuiverende verhardingen in de openbare ruimte. De eerste testresultaten zijn positief. Nieuwe bouw- en filtermaterialen en aanlegwijzen moeten ervoor zorgen dat verhardingen minder onderhoud nodig hebben en er minder chemicaliën in het grondwater terecht komen.

In 2010 is de CROW-werkgroep Kaderrichtlijn Water-Duurzaam Terreinbeheer gestart om het bewustzijn van duurzaam terreinbeheer te vergroten. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen moet omlaag om de waterkwaliteit te verbeteren en er zijn nieuwe concepten nodig om de openbare ruimte minder onderhoudsintensief te maken. Ingenieurs- en adviesbureau Tauw heeft onderzoek gedaan naar onkruidwerende en waterzuiverende verhardingen om aan deze doelstellingen te kunnen voldoen. Het bureau heeft in samenwerking met de gemeenten Oss, Sliedrecht, Rotterdam en Eindhoven de zuiverende werking van substraten in de praktijk onderzocht. Inmiddels lopen in meer dan 20 Nederlandse gemeenten proeven met de nieuwe verhardingsmaterialen- en methoden. De eerste resultaten daarvan zijn positief.

Het is de bedoeling om de meeste testopstellingen geruime tijd te blijven monitoren zodat lange termijn resultaten verzameld kunnen worden. Meer informatie is te vinden in de Factsheet Onkruidwerende en waterzuiverende verhardingen.

Bron: groeneruimte.nl

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...