inloggen  |  aanmelden

Proef wijst uit: trillend wegdek duurzame energiebron

Gepubliceerd op: 23 Februari 2012

Trillend wegdek kan heel goed lokale energie opwekken voor bijvoorbeeld bewegingssensoren die auto’s detecteren en signalen versturen. Het vormt een duurzaam alternatief voor accu’s en batterijen waarvan de sensoren doorgaans gebruik maken.

 

Dat blijkt uit een proef op de provinciale weg N34 bij Hardenberg. Hoewel de trillingen niet genoeg energie leverden voor het voeden van verkeerslichten of openbare verlichting, voldeden ze weldegelijk als energiebron voor apparaten die weinig energie vragen, zoals bewegingssensoren. In de proef werden trillingen van het wegdek door piëzo-elektrisch materiaal in het wegdek omgezet in energie.  De proefopstelling is getest onder verschillende omstandigheden en met diverse maten van weggebruik, op een weg met een maximum snelheid van 100 km per uur. De proef toonde aan dat de piëzo-elektrische geleiders in het wegdek weldegelijk werken, wat een belangrijke uitkomst is voor de wegenbouw. Wel tekenen de onderzoekers aan dat de elementen gemakkelijker te verwerken zijn in nieuw aan te leggen wegdek, dan in bestaande wegen.

 

De hoeveelheid opgewekte energie is afhankelijk van het aantal passerende voertuigen en het aantal piëzo-elementen in het wegdek. Voertuigen die langzamer rijden lijken iets meer energie op te wekken dan sneller rijdende voertuigen. Nader onderzoek is nodig om dit te bevestigen. Ingenieursbureau Tauw en Universiteit Twente – die de proef bedachten en uitvoerden -  zijn van mening dat de piëzo-elementen ook onder bruggen of viaducten toe te passen zijn, of bij spoorrails en verkeersdrempels.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...