inloggen  |  aanmelden

Proef met verwarmde fietspaden door WKO

Gepubliceerd op: 30 Oktober 2012

De gemeente Zutphen en de provincie Utrecht gaan een proef uitvoeren met verwarmde fietspaden. Er wordt gebruik gemaakt van in de zomer opgeslagen warmte in zogenaamde ‘asfaltcollectoren’ in het wegdek. De opgeslagen warmte wordt ’s winters ingezet om fietspaden vorstvrij te houden. 

 

Advies- en Ingenieursbureau Tauw ontwikkelt het WarmteKoude Opslagsysteem (WKO) voor de fietspaden. Het verwachte resultaat is dat de fietspaden in de winter geen last zullen hebben van gladheid en in de zomer juist koeler zijn. De verwarmde fietspaden kunnen zo een bijdrage leveren aan het terugdringen van het grote aantal ongelukken door gladheid. Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond hebben al aangegeven enthousiast te zijn over het plan. De mogelijkheid bestaat om het systeem in de toekomst ook bij voetpaden toe te passen. WKO wordt al jaren succesvol toegepast voor de verwarming en koeling van woningen, kantoren, kascomplexen en andere gebouwen. Het levert duurzame energie en daarmee een bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De toepassing voor fietspaden is wel nieuw.

 

De kosten van het WKO systeem zullen naar verwachting lager uitvallen dan de kosten van het strooien met zout en de bijkomende kosten vanwege de ongelukken. Gladheid leidt bij aanhoudende vorst in een maand tijd, statistisch gezien, tot 7.000 extra fietsongevallen.   

 

Bron: telegraaf.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...