inloggen  |  aanmelden

Proef met straatverwarming voor ijsvrij wegdek

Gepubliceerd op: 18 Juli 2012

In Woerden start eind van het jaar een proef met straatverwarming om te voorkomen dat het wegdek bevriest. Het innovatieve systeem van een lokale aannemer moet ervoor zorgen dat er bij vorst niet meer met zout gestrooid hoeft te worden, maar ook dat het wegdek minder zal slijten.

Onder de weg waarop het proefproject plaatsvindt, komen dunne rioolleidingen te liggen die worden aangesloten op de centrale rioolbuizen. Door de dunne leidingen wordt rioolgas geleid met een temperatuur van 18 tot 20 graden. Volgens de berekeningen van de aannemer zal dit warme gas ervoor zorgen dat het wegdek ijsvrij blijft. Dat spaart niet alleen strooizout uit, ook zijn er minder snel onderhoudsinvesteringen nodig. Bevroren wegdek leidt immers tot scheurtjes en vervormingen.
De proef zal vijf jaar duren. Tijdens de wintermaanden wordt dan gemeten wat het effect is van deze nieuwe maatregel.

Ook buiten Woerden zijn de ogen gericht op deze proef. Veel gemeenten tonen belangstelling voor deze nieuwe ontwikkeling, maar ook de Nederlandse Spoorwegen zijn geïnteresseerd. Zij zouden het systeem kunnen gebruiken om parkeerplaatsen bij stations te verwarmen.

Bron: nos.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...