inloggen  |  aanmelden

Proef in drie gemeenten met cameraobservatie fietspaden

Gepubliceerd op: 2 Mei 2013

Cameraobservatie op fietspaden kan veel informatie opleveren over kritische situaties en ongevalsoorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNO de afgelopen tijd deed met cameraobservatie op fietspaden in drie gemeenten. Er is vooral gekeken naar het gedrag van fietsers in samenhang met de geboden infrastructuur.

 

TNO voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu in de gemeenten Utrecht, Den Haag en Westland. Met camera’s hield het onderzoeksinstituut in de gaten hoe fietsers zich gedragen op fietspaden. Ze keken daarbij vooral naar de wijze waarop verschillende groepen fietsers zich ten opzichte van elkaar gedragen en naar de invloed van de infrastructuur op het gedrag van groepen fietsers op drukke fietspaden. Uit het onderzoek blijkt dat systematisch gedragsonderzoek waardevolle inzichten en kennis kan opleveren over kritische situaties en oorzaken van ongevallen op fietspaden. De conflicten tussen fietsers die tijdens het onderzoek door de camera’s zijn vastgelegd, zijn geanalyseerd met behulp van de DOCTOR (Dutch Objective Conflict Technique for Operation and Research) conflict observatiemethode. Deze methode helpt de aard en ernst van conflicten tussen fietspadgebruikers in kaart te brengen. Een van de conclusies van het onderzoek is dat zich op brede fietspaden het minste aantal conflicten voordoet. Ondanks het feit dat brede fietspaden fietsers aanzetten tot harder rijden, blijken er toch weinig conflicten en ongevallen te gebeuren. De meest ernstige conflicten deden zich voor op recreatieve fietspaden, in het weekend. Ze werden met name veroorzaakt door snelheidsverschillen.

 

Op basis van de bevindingen en kennis over snelheden, slingergedrag en breedte van verschillende fietspadgebruikers, blijkt uit het onderzoek dat een breedte van 2,50 meter het meest wenselijk is voor fietspaden.

 

Bron: tno.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...