inloggen  |  aanmelden

Praktijktest energieopwekkend geluidsscherm van start

Gepubliceerd op: 22 Juni 2015

In 's-Hertogenbosch is het startsein gegeven voor een praktijktest met energieopwekkende geluidsschermen (SONOB). Gedurende een jaar wordt onderzoek gedaan naar mogelijkheden om elektriciteit op te wekken met zonnecellen die zijn geïntegreerd in geluidsschermen langs snel- en spoorwegen. 

De praktijktest van het SONOB-project (Solar Noise Barriers) geeft beter inzicht in de hoeveelheid elektriciteit die semi-transparante geluidsschermen opwekken onder verschillende omstandigheden. De resultaten worden gebruikt om toekomstige toepassing, en de economische en technische haalbaarheid van energieopwekkende geluidsschermen in kaart te brengen. Het project levert een bijdrage aan verdere doorontwikkeling van energieopwekkende geluidsschermen en het op grote schaal kunnen plaatsen ervan in de openbare ruimte. Op dit moment staat ongeveer 1.250 kilometer aan geluidsschermen langs de Nederlandse spoor- en snelwegen.
 
De twee geluidsschermen die in de praktijktest worden gebruikt zijn ieder 5 meter breed en 4,5 meter hoog en bevatten verschillende zonnecellen- en panelen. Ook praktische zaken zoals vandalismebestendigheid en onderhoud maken onderdeel uit van de test. Door de test in de openbare ruimte uit te voeren, wordt de ontwikkeling versneld en levert deze waardevolle resultaten op die niet verkregen kunnen worden in een laboratorium.
 
De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat 1 kilometer aan energieopwekkende geluidsschermen genoeg elektriciteit opwekken om 50 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien, of om een elektrische auto 900.000 kilometer te laten rijden. Het SONOB-project wordt uitgevoerd door Heijmans, TU/e, Van Campen Industries, SEAC, Airbus Defence and Space Netherlands en ECN en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente 's-Hertogenbosch, Willemspoort, SPARK campus, het Ministerie van Economische Zaken en Scheuten. Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke praktijktest - op ware grootte - met uiteenlopende soorten zonnecellen en -panelen plaatsvindt.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...