inloggen  |  aanmelden

Plantaardige primeur voor Wereldhave

Gepubliceerd op: 5 Februari 2014

Derbipure® toplaag en onderlaag!

Eind 2010 lanceerde Derbigum als eerste op de markt een plantaardige dakbaan, Derbipure. Minder dan twee jaar later is ook de allereerste plantaardige onderlaag ontwikkeld. Met de onderlaag Derbipure® Coat en de toplaag Derbipure® wordt een volledig plantaardig systeem aangeboden. Uniek in de markt!
 

Met zijn ecologische samenstelling op basis van plantaardige oliën en harsen bieden Derbipure® en Derbipure® Coat een toekomstgerichte oplossing voor de grondstofproblematiek rond bitumen, een aardolieproduct. Aardolie is geen herbruikbare en onuitputtelijke grondstof, vandaar dat Derbigum een product ontwikkeld heeft met dezelfde kwaliteiten en eigenschappen als de huidige bitumineuze dakbanen van Derbigum, maar dan niet afkomstig van ruwe olie.
 
In juli 2012 werd het allereerste dak (ongeveer 1.600 m²) met een volledig Derbipure-systeem geplaatst op de winkel Coolcat in het winkelcentrum Roselaar te Roosendaal.
 
Het oude dakbedekkingssysteem werd gesloopt tot op de onderconstructie, waarna door Van Gent Protection BV uit Ridderkerk, een Erkend Verwerker van Derbigum, eerst Derbigum® NT (gemaakt van gerecyclede dakbanen) als dampremmende laag werd aangebracht. Daarna werd C-EPS mortel op het afschot gesmeerd als isolatielaag, waarop het Derbipure®-systeem als dakbedekking werd geplaatst. Dit systeem bestaat uit de plantaardige onderlaag Derbipure® Coat, de koudlijm Derbibond® NT en de plantaardige toplaag Derbipure®.
 
Wereldhave is een projectontwikkelaar die zich o.a. in Nederland richt op winkelcentra. Volgens Wereldhave is duurzaamheid een proces van voortdurende beweging. Om die reden zijn ze er ook van overtuigd dat duurzaamheid een integraal onderdeel dient uit te maken van haar bedrijfsvoering. De keuze voor de plantaardige dakbaan Derbipure® was dan ook een logisch gevolg van deze ecologische gedachte.
 
Derbipure is een dakbaan met een minimale voetafdruk. Het is niet-bitumineus, 100% recyclebaar en gemaakt van plantaardige grondstoffen. Bovendien werkt het als passieve koeler: door de witte acryl coating worden de zonnestralen gereflecteerd, waardoor het dakoppervlak koeler blijft in de zomer en er minder airco nodig is.
 
In tegenstelling tot het Basic-certificaat van de vorige jaren heeft Derbigum nu een Silver Cradle-to-Cradle certificaat weten te bemachtigen. 

Het certificeringsproces is gebaseerd op de strenge evaluatie van 5 punten:
  1. Een diepgaande kennis van de componenten welke gebruikt worden in de grondstoffen
  2. Het hergebruik van het materiaal en het milieubewust design
  3. Het energieverbruik bij de productie
  4. Het waterverbruik bij de productie
  5. Het sociaal engagement van de onderneming
   
 

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...