inloggen  |  aanmelden

Parkstad Limburg wint prijs met fietsidee

Gepubliceerd op: 6 November 2013

Parkstad Limburg is beloond voor het beste idee om de verkeersveiligheid te vergroten in de provincie. De regio won de prijs met het idee om ouderen mee te laten doen aan het fietsexamen op basisscholen. Met het geldbedrag van de prijs gaan de gemeenten het plan ten uitvoer brengen.
 

De prijsvraag ging uit van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL). Daarmee haakte het in op het nationale jaar van de fiets 2013. De vraag was hoe de verkeersveiligheid voor fietsers is te verbeteren in de provincie Limburg. Parkstad Limburg, een regio bestaande uit acht gemeenten in het Zuidoosten van Limburg, droeg het idee aan om ook ouderen te betrekken bij de gebruikelijke fietsexamens op de basisscholen. Als kwetsbare groep in het verkeer, vinden de gemeenten het belangrijk om juist hun ook te betrekken in het bijbrengen van veiligheidsbesef. Omdat er sowieso jaarlijks fietsexamens worden gehouden op de basisscholen in de gemeenten, is het uiterst efficiënt om daarbij ook de groep ouderen een test te laten ondergaan. Voor de examens krijgen de ouderen – net als de kinderen - theoretische instructie, kunnen ze oefenen en doen ze praktijkervaring op als fietsers in het lokale verkeer. Door juist kinderen en ouderen samen bij de lessen en examens te betrekken, zullen beide groepen van elkaars gedrag kunnen leren en zal er meer begrip voor elkaar ontstaan. Ook kan het bijdragen aan sociale binding in een buurt of wijk. Parkstad Limburg gebruikt de prijs – met een waarde van 2000 euro – om het plan in praktijk te brengen.
 
Het samenwerkingsverband Parkstad Limburg richt zich met name op de thema’s Economie, Ruimte, Infra en Wonen. Ze voeren beleid uit die de gemeentegrenzen overstijgen. De regio werkt al jaren aan het verbeteren van de verkeersveiligheid via een regionaal actieplan en een bijbehorend verkeerseducatieprogramma. Daaronder valt ook nu al een programma waarin ouderen fietsvaardigheid worden bijgebracht.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...