inloggen  |  aanmelden

Parkeerinformatie is als open data beschikbaar

Gepubliceerd op: 3 Februari 2014

De openbare gegevens over parkeergebieden en -tarieven van Nederlandse gemeenten zijn toegankelijk gemaakt. Marktpartijen kunnen daarmee toepassingen ontwikkelen om het parkeergemak voor bezoekers en gemeenten te vergroten.
 

Het ontsluiten van parkeerdata is een initiatief van de Minister van Infrastructuur & Milieu, Gemeenten en exploitanten van parkeergarages. Het als open data beschikbaar stellen van de parkeergebieden en -tarieven is een belangrijke stap voorwaarts voor de ontwikkeling van landelijk dekkende mobiliteits- en reisadviesdiensten. De data geven automobilisten een goed overzicht van de parkeermogelijkheden. De volgende stap is om ook dynamische parkeerdata te ontsluiten. Dan kan de automobilist ook zien of de parkeerplaats van zijn keuze ook vrij is.
 
De parkeerdata omvatten de statische parkeergegevens van gemeenten met betaalde parkeervoorzieningen. Het gaat om parkeerplaatsen op straat, parkeergarages, P+R-terreinen en parkeerterreinen met een slagboom. De dataset bevat ook de gegevens van commerciële parkeergarages. De dataset laat onder andere de gebieden en parkeergarages zien waar bezoekers moeten betalen voor parkeren en wat per periode het tarief is.
 
De bron van de parkeergegevens is het Nationaal Parkeer Register (NPR). NPR is de schakel tussen gemeenten en marktpartijen. De open parkeerdata worden aangeboden op de Microsoft Azure Marketplace op http://datamarket.azure.com. Meer uitleg over het gebruik van de dataset is opgenomen in de 'Bijsluiter Open Parkeerdata' op www.nationaalparkeerregister.nl. De RDW biedt technische ondersteuning in de vorm van een handleiding en een discussiegroep.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...