inloggen  |  aanmelden

Op weg naar een schone energievoorziening

Gepubliceerd op: 19 December 2018

In heel Nederland zijn overheden hard aan de slag met de strijd tegen de CO2-uitstoot. Ook bij jouw gemeente staat de energietransitie voor de deur. Tijd voor het maken van plannen in het kader van het Klimaatakkoord. Wellicht zijn er al allerlei stappen genomen? En hoe voer je deze op een haalbare manier uit?

Waterstof als dé nieuwe duurzame energievorm
Om het gebruik van fossiel aardgas terug te brengen is het gebruik van waterstof, bijvoorbeeld voor de energievoorziening van woningen en toepassing in het (openbaar) vervoer, bij uitstek een geschikte oplossing. Waterstof bestaat al op grote schaal, maar bijna altijd is het gemaakt van steenkool of aardgas. Zulke ‘grijze waterstof’, gemaakt van fossiele energie, is niet duurzaam. Groen waterstofgas, gemaakt van duurzame stroom uit windmolens is dat wel. De toepassingen van waterstof zijn reeds talrijk én succesvol. In Groningen rijden er bussen op waterstof en Rotterdam experimenteert met het verwarmen van woningen door middel van de duurzame energiedrager. En ook in andere gemeenten zijn er volop iniatieven en plannen.
 
Het Parijse Klimaatakkoord: geen aardgas meer in 2050
Als Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt, zoals afgesproken in het Parijse Klimaatakkoord, biedt waterstof volgens experts mooie kansen. ‘Waterstof is de sleutel naar de klimaattransitie’, zei Ed Nijpels, voorzitter van het Nationaal Klimaatakkoord, waarmee het kabinet de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent wil verlagen. De rol van gemeenten om de doelstellingen te behalen door woningen en andere gebouwen van het gas af te halen is hierbij cruciaal. Naast het opstellen van de plannen de komende jaren en meer specifieke uitwerking richting 2050, is het betrekken en meekrijgen van je bewoners essentieel. Hiervoor is een aanpak nodig waarbij zij – in een vroeg stadium - kunnen meepraten, meedoen aan de uitvoering en ook meeprofiteren van de opbrengsten. Zo kunnen gemeenten en inwoners samen bijdragen aan de klimaataanpak.
 
Toepassing van waterstof bij jouw gemeente
Ben jij binnen jouw gemeente betrokken bij de energietransitie en speelt het (gaan) toepassen van waterstof daarbij een rol? Cursusleider Jaco Reijerkerk van Ekinetix, voorloper bij diverse ontwikkelingen waar duurzame energie wordt toegepast en opgeschaald, geeft in de cursus Waterstof voor professionals jou de basis voor een uitstekende start met de energietransitie. Deze gloednieuwe cursus vindt plaats op 28 en 29 maart 2019.
 
Ontmoeten en kennis delen
De cursus Waterstof voor professionals is een van de activiteiten waarmee PAOTM alle betrokken partijen helpt met de nieuwste kennis en kunde op het vlak van techniek en management. Ook in 2019 starten weer tal van cursussen waarin PAOTM-experts, gemeenten, RWS en uitvoerders elkaar ontmoeten en kennis delen.
 
Kijk op www.paotm.nl/gemeentewerken voor het aanbod van 2019.

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...