inloggen  |  aanmelden

De speed pedelec: extreem snel, maar hoe zit het met de verkeersveiligheid?

Gepubliceerd op: 28 Augustus 2018

‘Veel te gevaarlijk voor de rijbaan’, roept Bovag. ‘Van het fietspad af’, stelt de Fietsersbond. De speed pedelec staat veel in de belangstelling; het blijkt knap ingewikkeld om hem een veilige plek te geven in het verkeer.

Op de rijbaan of het fietspad
De speed pedelec is een snelle e-bike die maximaal 45 kilometer per uur kan rijden en is daarmee een goed en duurzaam alternatief voor forenzen. Gezien de maximale snelheid heeft de fiets een brommerstatus, wat betekent dat ze binnen de bebouwde kom op de rijbaan moeten. Maar of dat nu wel zo veilig is, daar zijn de meningen over verdeeld. De BOVAG is van mening dat het niet veilig is om met deze fiets tussen de auto’s, bussen en vrachtwagens te rijden. Het feit dat de verkoop van speed pedelecs het afgelopen jaar niet is toegenomen bewijst volgens hen dat gebruikers hun eigen veiligheid niet in de waagschaal stellen. De Fietsersbond is juist van mening dat de speed pedelec niet thuishoort op het fietspad in de bebouwde kom, want daar fietsen de meest kwetsbare fietsers: kinderen en ouderen.
 
Maatwerk én voorlichting is nodig
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat gemeenten en provincies nu al verschillende dingen kunnen doen om de snelfietsers tegemoet te komen. Zo kunnen fietspaden worden omgeturnd tot bromfietspaden, zodat de speed pedelec er op kan. Daarnaast ligt er een rol bij de overheid voor betere voorlichting. Want wie nu met een speed pedelec op de rijbaan rijdt, krijgt vaak te maken met toeterende auto’s die denken dat deze fiets juist op het fietspad moet.
 
Andere trends en ontwikkelingen
Er zijn nog meer trends in verkeersland die effect hebben op de verkeersveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan appen op de fiets of in de auto, het dragen van hoofdtelefoons in het verkeer, opgevoerde e-bikes, ouderen in het verkeer, zelfrijdende auto’s en verkeersruimten met gemengde functie. Tijdens de interactieve cursus Verkeersveiligheid: nieuwste ontwikkelingen word je in één dag worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen in binnen- en buitenland.
 
Ontmoeten en kennis delen
De cursus Verkeersveiligheid vindt plaats op maandag 8 oktober 2018. Het is een van de activiteiten waarmee PAOTM alle betrokken partijen helpt met de nieuwste kennis en kunde op het vlak van techniek en management. Ook in het najaar starten weer tal van cursussen waarin PAOTM-experts gemeenten , RWS en uitvoerders elkaar ontmoeten en kennis delen.
 
Kijk op www.paotm.nl/gemeentewerken voor het aanbod van najaar 2018.

Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...