inloggen  |  aanmelden

Achterstallig onderhoud bruggen, tunnels en viaducten: nationaal probleem

Gepubliceerd op: 24 April 2018

“Moet er eerst een groot ongeluk plaatsvinden voordat we echt aan de slag gaan om het probleem aan te pakken?” Een veelzeggende reactie van Jules Verlaan, Opleidingsdirecteur Integraal ontwerpen bij TU Delft op het recente onderzoek van EenVandaag en NHnieuws naar de staat van onderhoud in de provincie Noord-Holland.

Tientallen bruggen en viaducten in de provincie Noord-Holland vertonen dusdanig ernstige problemen door achterstallig onderhoud dat er 'onacceptabel' risico bestaat op instorten. De ruim 100 constructies met slecht of onacceptabel onderhoud in deze provincie vormen geen uitzondering. Veel provincies en zeker 400 gemeentes schieten tekort in hun zorgtaken door slecht en achterstallig onderhoud.

Oorzaken en oplossingen
Een van de oorzaken is dat onderhoud (te) vaak als sluitpost wordt behandeld, maar onderzoek van de constructies wijzen ook op gevaarlijke fouten in de fundamenten. Experts pleiten daarom niet alleen voor (fors) investeren in onderhoud, maar ook voor een visie op duurzaam bouwen en goede samenwerking van alle partijen in (nieuw)bouw en onderhoud.

Met elkaar deze uitdaging aangaan
Aanpak van dit nationale probleem is een uitdaging voor alle betrokken partijen.  PAO Techniek en Management helpt graag met de nieuwste kennis en kunde. Bijvoorbeeld op het vlak van duurzaam GWW of projectbeheersing. Of een van de andere cursussen waarin onze experts gemeentes, RWS en uitvoerders elkaar ontmoeten en kennis delen.

Kijk op www.paotm.nl/nl/thema//gemeentewerken welke cursussen interessant zijn in dit kader.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...