inloggen  |  aanmelden

Overijsselse gemeenten willen dementerenden vaker naar buiten

Gepubliceerd op: 9 Augustus 2017

Acht gemeenten uit Overijssel laten onderzoek doen naar de manier waarop ze openbare ruimtes toegankelijker kunnen maken voor mensen met dementie. Door de openbare ruimtes ‘dementievriendelijker’ te maken, willen de gemeentes dementerende inwoners aansporen om vaker naar buiten te gaan.

Om uit te vinden welke aanpassingen nodig zijn om de openbare ruimte toegankelijker te maken voor dementerenden, voeren studenten van de hogescholen Saxion en Windesheim onderzoek uit. De adviesbureaus K&E Advies en Lieftink Advies begeleiden de studenten bij hun onderzoek, dat onder andere bestaat uit het op pad gaan met dementerenden.
 
Gras
De gemeenten Zwolle, Olst-Wijhe, Hardenberg, Steenwijkerland, Staphorst, Deventer, Hof van Twente en Twenterand doen mee aan het onderzoek. Het onderzoek wordt naar verwachting in maart 2019 afgerond, maar de studenten hebben na een eerste rondgang langs de betrokken gemeenten en verschillende zorgpartijen al een aantal verbeterpunten. “Een voorbeeld is gras dat tussen de stoeptegels groeit”, zegt Anita Erkelens, die vanuit K&E Advies de studenten begeleidt. “Als er op de stoep veel gras tussen de tegels zit, zien mensen met dementie dat soms als een grasveld”.
 
Obstakels
“Ook bankjes staan vaak niet op plekken waar deze doelgroep ze graag zou willen”, geeft Erkelens aan. “Zet ze aan looproutes naar bijvoorbeeld de bakker of supermarkt in plaats van ergens in de natuur. Dat helpt om mensen met dementie zo lang mogelijk zelf hun boodschappen te laten doen.” Andere obstakels zijn kruispunten waarbij de lichten van alle richtingen voor zowel fietsers als wandelaars tegelijkertijd op groen springen. Ook het kleurrijke ‘gaybrapad’ bij het station van Zwolle is volgens Erkelens erg verwarrend voor de doelgroep.
 
Lichtend voorbeeld
Een lichtend voorbeeld van hoe het dan wel moet, is volgens Erkelens de wijze waarop de Gemeente Den Haag een nieuwbouwwijk voor ouderen inrichtte. “Op bepaalde plekken zijn beelden van de vroegere wijk neergezet als herkenningspunt voor mensen met dementie.” Herkenningspunten zorgen ervoor dat dementerenden meer buiten zijn en dat is volgens Erkelens belangrijk: “buiten zijn draagt bij aan het vertragingsproces van dementie.”
 
Technologie
Aanleiding voor het onderzoek is een eerdere opdracht van K&E Advies in Rheden. Het adviesbureau onderzocht daar hoe technologie ingezet kan worden zodat dementerenden zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Erkelens: “Vaak kregen we de opmerking dat er in huis van alles kan, maar dat ze juist graag naar buiten willen. Over de problemen die ze daarbij ervaren, was echter niets te vinden.”
 
Resultaten
Volgens Erkelens willen de deelnemende gemeenten de uitkomsten van het onderzoek graag meenemen in het beleid voor openbare ruimte. De gemeenten hoeven hiervoor niet te wachten tot de afronding van het project in maart 2019; de eerste tussenresultaten worden donderdag 7 september al gepresenteerd tijdens een stadswandeling in Zwolle.
 
Bron: De Stentor.

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...