inloggen  |  aanmelden

Overheid belangrijke rol in uitrol ledverlichting

Gepubliceerd op: 27 Augustus 2013

In de openbare ruimte maakt de ledlamp een snelle opmars. De overheid draagt zo in belangrijke mate bij aan de uitrol van deze spaarzame verlichtingsvorm. De groei in verkopen is voor een deel toe te schrijven aan de versnelde vervangingsslag in de openbare ruimte, van tl naar led.

 

De verkopen van ledlampen zijn het afgelopen jaar gegroeid met 36,6% naar een totaal aantal van 2,6 miljoen, zo blijkt uit het recent gepubliceerde jaarboek van de stichting LightRec. Daarmee zijn de verwachtingen van producenten ruim overstegen. Vooral de vervanging van tl door led is het afgelopen jaar sneller gegaan dan was verwacht. Met name overheden droegen daaraan bij. In versneld tempo vervingen gemeenten tl-lampen in de openbare ruimte door led-lampen. Dat komt veelal voort uit de noodzaak en de behoefte te besparen op energie en om energiekosten te drukken. Gemeenten vervangen niet alleen afgeschreven tl lampen, ook komen leds in de plaats van tl-lampen die nog wel even meegaan. Ook in die gevallen leveren leds voordeel, ze zijn immers veel sneller terugverdiend. Bij de vervanging door ledlampen kiezen gemeente steeds vaker voor ledinaires; leds die zijn geïntegreerd in de armatuur en daardoor in één keer kan worden geïnstalleerd en vervangen. De verkoop daarvan steeg in 2012 met 45%.

 

Afgedankte lampen, zoals gasontladingslampen, kan voor meer dan 90% worden gerecycled. Op die manier blijven schaarse grondstoffen in de keten behouden. In Nederland is Stichting LightRec opdrachtgever voor de inzameling en verwerking van energiezuinige verlichting. Uitvoeringsorganisatie Wecycle organiseert de logistiek en recycling van de lampen en armaturen.

 

Bron: lightrec.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...