inloggen  |  aanmelden

Oude Japanse techniek uchimizu werkt tegen warme steden

Gepubliceerd op: 1 Mei 2017

Extreme hitte in steden is goed te verminderen met een simpele en oude Japanse watersprenkeltechniek. Dat stelt onderzoekster Anna Solcerova van de TU Delft bij de EGU General Assembly (European Geosciences Union) in Wenen. Solcerova trekt deze conclusie na meerdere experimenten met uchimizu, zoals de Japanse watersprenkeltechniek heet.

Het is al lang bekend dat het in de stad over het algemeen warmer is dan op het platteland. Dit wordt het ‘Urban Heat Island’ (UHI) genoemd. Wegen en gebouwen houden meer zonnestraling gevangen dan bodem en vegetatie, waardoor de stad extra opwarmt. Menselijke activiteiten, zoals verwarming en transport, versterken dit effect nog eens. 

17e eeuw
Het Urban Heat Island-effect werd 200 jaar geleden voor het eerst beschreven, maar al ver voor die tijd bestaan er methodes om hitte in stedelijke gebieden te temperen. “Uchimizu is zo’n techniek, die in Japan al sinds de 17e eeuw wordt toegepast”, vertelt Anna Solcerova. Huizen, tempels en tuinen en hun omgeving worden met water besprenkeld om het oppervlak en de lucht te koelen, en om stof te laten neerdalen.

Herinvoering in Tokyo
Megasteden als Tokyo proberen momenteel om deze oude methodes weer in te voeren. De lokale autoriteiten promoten uchimizu als een ‘slimme manier om koel te blijven’. Omdat Solcerova weinig informatie kon vinden over de werking van uchimizu besloot ze zelf onderzoek te doen naar de watersprenkeltechniek. “Ik kon in de wetenschappelijke literatuur weinig vinden over het effect van uchimizu. Het aantal gepubliceerde studies met een kwantificering van het koelende effect is beperkt, en men gebruikt daarin alleen temperatuurmetingen op één bepaalde hoogte boven de grond.”

Kubus
In Solcerova’s onderzoek, dat onderdeel uitmaakt van haar lopende promotie, maakte ze daarom gebruik van een 3D Distributed Temperature Sensing (DTS) opzet om met grote precisie (in ruimte en tijd) de luchttemperatuur te meten in één kubieke meter lucht boven een stoep in de stad. Solcerova en collega Tim van Emmerik testte dit met een grote kubus met glasvezelkabels rondom die de temperatuur meten. Rondom en onder de kubus goten de onderzoekers water: eerst 1 mm, dan 2 mm, enzovoort.

Koel
Solcerova en Van Emmerik voerden meerder experimenten uit om systematisch het effect te bestuderen van de hoeveelheid water, de begintemperatuur van het oppervlak en van schaduwwerking op het koelende effect van uchimizu. Op de conferentie in Wenen presenteerden de onderzoekers de resultaten en de analyse van de experimenten, die gedurende één zomer werden uitgevoerd in Delft. De algemene conclusie is dat uchimizu altijd werkt, omdat de grond sowieso koeler wordt. Het effect is het grootst op momenten dat het nog niet zo warm is en in de schaduw is het effect groter dan in de zon vanwege verdamping.

‘Revival oude traditie’
“We laten zien dat deze simpele methode van water sprenkelen de potentie heeft om extreme hitte in geplaveide stedelijke gebieden aanzienlijk te verlagen”, aldus Solcerova. “Daarnaast biedt uchimizu een mogelijkheid om het bewustzijn van stedelingen te verhogen en hen te stimuleren tot het oplossen van hittestress en tot energiebesparing. Door nieuwe inzichten toe te voegen aan de kennis over uchimizu willen we bijdragen aan de revival van deze oude traditie.”

Bron en beeld: TU Delft.

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...