inloggen  |  aanmelden

Ook drankkarton gescheiden inzamelen

Gepubliceerd op: 22 Oktober 2014

Gemeenten mogen vanaf 2015 ook kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld melk en vruchtensap apart gaan inzamelen. Na een succesvolle proef met gescheiden inzameling van drankenkartons gaf Staatsscretaris Mansveld onlangs haar goedkeuring om er nu echt mee aan de slag te gaan.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) heeft daarover een overeenkomst gesloten met gemeenten en het bedrijfsleven. Over de manier waarop de drankenkartons gescheiden gaan worden en over vergoedingen hiervoor vanuit het Afvalfonds Verpakkingen, is nog niets naar buiten gebracht. Wel zijn de ambities bekend gemaakt. ln 2015 moet 40 procent van de 70.000 ton drankkartons die jaarlijks bij het afval belandt, gescheiden worden ingezameld. Voor 2017 ligt het streven op 70 procent. In 2016 vindt een evaluatie plaats om te bekijken of het plan op koers ligt en of er aanpassingen nodig zijn.
 
Drankenkartons zijn gemaakt uit een combinatie van karton en kunststof. Ze komen nu nog bij het gewone afval terecht en worden vervolgens verbrand. Door gescheiden inzameling wordt recycling mogelijk en neemt de milieubelasting van afvalverbranding af.
Mansveld streeft met het programma Van Afval naar Grondstof (VANG) naar een halvering van de afvalstort en –verbranding, dat nu nog zo’n toen miljoen ton bedraagt. 

Een greep uit ons leveranciersregisterMIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...