inloggen  |  aanmelden

Onderzoek naar radioactieve gassen in woningen

Gepubliceerd op: 17 Januari 2013

Nederlandse woningen bevatten mogelijk meer van het radioactieve gas thoron dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom voert het RIVM de komende tijd een groot onderzoek uit naar de aanwezigheid van het gas, dat in bouwmaterialen en de bodem voorkomt. Bij slechte ventilatie van de woning kunnen deze gassen gevaarlijk zijn voor de gezondheid. 

Uit een recente pilot van RIVM bleek dat de stralingsblootstelling als gevolg van thoron in de binnenlucht, mogelijk groter is dan in het verleden werd aangenomen. Een groot nationaal onderzoek moet nu duidelijk maken hoe het werkelijk is gesteld met de stralingsbelasting door zowel thoron als radon in woningen. Radon is net als thoron een radioactief gas dat via bouwmaterialen en de bodem in woningen terechtkomt. De concentraties radon zijn echter – zoals tot nu toe bekend is – relatief laag. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het RIVM heeft bewoners van 3.000 woningen benaderd om mee te doen aan het onderzoek naar radon en thoron. Ze krijgen een meter in huis die de concentraties van radon en thoron in de binnenlucht aangeeft. De woningen zijn representatief voor het Nederlandse huizenbestand.

Radon en thoron zijn natuurlijke gassen die een ioniserende straling veroorzaken. In kleine concentraties hoeven ze niet gevaarlijk te zijn. Bij grote concentraties echter – veelal in vochtige woningen die slecht worden geventileerd – kunnen ze longkanker veroorzaken.

Bron: rivm.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...