inloggen  |  aanmelden

Onderhoud als kans voor verduurzaming

Gepubliceerd op: 21 November 2011

Wel of geen nieuwbouw lijkt voor veel gebouwbeheerders een vraag uit een ver verleden. Hoe te onderhouden is eerder de vraag. Jammer? Niet perse. De veranderde markt biedt ook weer andere kansen: verduurzaming en goedkopere exploitatie van bestaand vastgoed, bijvoorbeeld. Om dit te kunnen realiseren, ontwikkelde advies- en ingenieursbureau Advin een DMOP, een onderhoudsplanning die duurzame keuzes integreert in de natuurlijke onderhoudscyclus. Een geïnteresseerde gemeente in het oosten des lands doet nu een pilot.

Agentschap NL introduceerde de term DMOP in 2010. Als onderdeel van de campagne ‘Slim onderhoud’ werd de D van duurzaamheid geïntegreerd met de manier van plannen zoals die al gebruikelijk is bij meerjarenonderhoudsplanning (MOP): je beschrijft wat de gebouwbeheerder de komende jaren moet doen om het vastgoed op gelijk niveau in stand te houden. Advin werkte in 2011 deze twee elementen uit in één gedetailleerd bouwkundig plan voor het duurzaam onderhouden van vastgoed. Bij ons gaat duurzaamheid verder.

Marktteam Bouw bij Advin heeft al meer dan tien jaar ervaring met onderhoudsplannen, energieprestatieadviezen, duurzaamheidscans en renovatieplannen. Door kennis van energie, gezondheid, materialen, gebruikskwaliteit, toekomstbestendigheid en onderhoud in een DMOP te bundelen in één pakket, kan de klant de natuurlijke momenten van onderhoud combineren met het verduurzamen van een gebouw. Maikel Walraven, bouwkundig adviseur bij Advin: “Eerst bepaal je samen met de opdrachtgever het gewenste ambitieniveau. Op basis daarvan gaan we het onderzoek vormgeven en identificeren we de technische mogelijkheden van het gebouw, maar ook de invloed van de omgeving. Zo richten we ons niet alleen op het energetisch aspect, maar ook op het binnenklimaat, de CO2-emissies, waterverbruik en het reduceren van de milieubelasting van het onderhoud.”

Als dit allemaal in kaart is gebracht, begint het plannen. “We vergelijken de maatregelen en terugverdientijden die volgen uit het ambitieniveau van de opdrachtgever. Daarna plannen we ze in de reguliere onderhoudscyclus.” Door de reguliere cyclus te handhaven, vinden de noodzakelijke ingrepen plaats op het meest logische moment. Dat zorgt ervoor dat grote investeringen niet nodig zijn. Walraven: “Onderhoud is daarmee een prachtige kans geworden, geen noodzakelijk kwaad.”

Meer informatie: www.advin.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...