inloggen  |  aanmelden

Noordelijke provincies willen sneller internet in buitengebieden

Gepubliceerd op: 14 Februari 2013

Groningen en Friesland eisen een grotere rol op in de uitrol van snelle internetverbindingen in buitengebieden. Marktpartijen focussen nu voornamelijk op de grote steden en laten dunbevolkte regio’s veelal links liggen. De provincies willen samen met gemeenten en burgers de aanleg van een glasvezelnetwerk versnellen.

 

Deze week presenteerde bijzonder hoogleraar Plattelansontwikkeling Dirk Strijker een onderzoek waaruit blijkt dat snel internet op het Groningse platteland schaars is. In Friesland doet zich hetzelfde probleem voor. In de buitengebieden is men doorgaans aangewezen op trage verbindingen via de telefoonlijn. De behoefte aan voldoende en snelle internetcapaciteit neemt echter ook in deze gebieden toe. Vooral zorg- en onderwijsinstellingen en bedrijven ondervinden hinder van de trage verbindingen. Bovendien versterkt dit probleem de tweespalt tussen stad en buitengebied. De twee provincies willen de achtergestelde gebieden een handje helpen. Vooral door lokale initiatieven te stimuleren en te ondersteunen. Zo kan het prijzige graafwerk voor het glasvezelnetwerk gecombineerd worden met graafwerk voor de aanleg of het onderhoud van rioleringen. Ook kunnen gemeenten een beroep doen op de coöperatieve inzet van bijvoorbeeld boeren om zelf te graven.

 

Onlangs betoogde hoogleraar Jan Smits van de TU Eindhoven dat de uitrol van glasvezelaansluitingen te veel aan marktpartijen is overgelaten, waardoor buitengebieden van glasvezel verstoken dreigen te blijven.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...