inloggen  |  aanmelden

Noord-Holland aan de slag met zelfrijdende auto

Gepubliceerd op: 11 September 2017

De provincie Noord-Holland organiseert tussen 14 en 16 september een ‘hackaton’ op het circuit van Zandvoort. Deelnemers van de hackaton hebben de opdracht om binnen 48 uur een systeem te ontwerpen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie kan worden overgebracht naar zelfrijdende auto’s.

Via een wedstrijd met de naam ‘Hack the Road’ daagt de provincie Noord-Holland deelnemers uit om zelfrijdende auto’s zo goed mogelijk te faciliteren wanneer ze op de weg zijn. Informatie die belangrijk is voor automobilisten moet ook worden gecommuniceerd naar zelfrijdende auto’s zodat deze automatisch hun snelheid aanpassen aan de situatie.
 
Faciliteren zelfrijdende auto’s
Momenteel zijn provinciale wegen en wegen in het algemeen nog niet klaar voor slimme, zelfrijdende auto’s, aldus de provincie Noord-Holland. Via het evenement ‘Hack the Road’ hoopt de provincie input te krijgen om hier verandering in te brengen. Zo’n tachtig lokale en internationale ontwikkelaars, designers, makers, infrastructuur-experts en andere experts zullen van 14 tot en met 16 september hun steentje bijdragen om deze input aan te leveren.
 
Forse stappen
De winnaar van de hackathon krijgt een reis naar Californië om een prototype van zijn systeem te presenteren aan geïnteresseerde overheden, bedrijven en universiteiten. In het onlangs verschenen rapport ‘Driverless Future’ beschrijven Arcadis, HR&A en Sam Schwartz de impact van zelfrijdende voertuigen en andere opkomende verkeersvormen op Amerikaanse steden. Volgens de auteurs worden de aankomende vijftien tot twintig jaar forse stappen gemaakt op het gebied van zelfrijdende voertuigen.

Positieve effecten zelfrijdende voertuigen.
Beleidsmakers moeten bij plannen niet alleen kijken naar het huidige vervoer, maar ook naar de vervoersmogelijkheden die erbij gaan komen. Behalve wandelen, fietsen en OV en wordt er in de toekomst meer gebruik gemaakt van gedeelde zelfrijdende voertuigen, zo verwachten de rapporteurs. Ze schatten dat er in de Verenigde Staten over vijftien tot twintig jaar zo'n zeven miljoen automobilisten de stap zetten naar zelfrijdende deelauto's.
 
Bron: Binnenlands Bestuur.

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...