inloggen  |  aanmelden

Nieuwe mobiliteitsalliantie wil betere infrastructuur

Gepubliceerd op: 20 December 2016

Goede verbindingen in en tussen de steden, geen groei van files, extra vervoerscapaciteit, een minister, die de regie over de mobiliteit heeft. Nieuwe technologie om mensen en goederen slimmer te laten reizen en tenminste 1 miljard aan extra financiële middelen per jaar. 

Tenslotte de wensen van de gebruiker van de infrastructuur centraal stellen. Dat is de inzet van een nieuwe mobiliteitsalliantie.

De NS, RAI-Vereniging, Transport en Logistiek Nederland (TLN), ANWB, stadsvervoerders GVB, RET en HTM, de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) en KNV roepen andere organisaties op zich ook bij de beweging aan te sluiten. Een gezamenlijk opgesteld manifest, dat richting geeft aan de wensen van de vervoersorganisaties, staat centraal. De aangesloten partijen willen de belangen van de reizigers en die van het goederentransport behartigen en daarbij gebruik maken van het enorme potentieel dat er in Nederland beschikbaar is.
 
“Met de groei van de economie gaat ook een groei van de mobiliteit gepaard”, aldus de alliantie. “Maar ons mobiliteitssysteem kan die groei niet aan. De capaciteit van de infrastructuur is ontoereikend. De gebruikers merken dit iedere dag: op de weg, op het spoor, op het fietspad. De vertraging op de weg is nu al fors, maar neemt tot 2021 toe met 38%. Het aantal reizigerskilometers per trein nam de afgelopen tien jaar, ondanks de crisis, met meer dan 20% toe en het OV-gebruik in de steden steeg ieder jaar met 5%.”
 
“Ook het aantal ongevallen neemt toe, met een stijging van het aantal verkeersdoden en - gewonden tot gevolg. Bovendien lopen we tegen milieugrenzen aan. Trends en ontwikkelingen als verstedelijking en klimaatverandering versterken dit. Terwijl technologische ontwikkelingen en nieuwe vormen van mobiliteit ook kansen bieden.” Mobiliteit moet en kan anders, dat is de kernboodschap van deze Mobiliteitsalliantie. Het moet slimmer, eerlijker, flexibeler, groener en veiliger. De komst van een nieuw kabinet is een uitgelezen moment om deze vraagstukken onder de aandacht van de politiek te brengen. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt en de Mobiliteitsalliantie wil daarbij een gesprekspartner zijn. 

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...