inloggen  |  aanmelden

Nieuwe methode maakt stadsbossen automatisch meetbaar

Gepubliceerd op: 27 Juni 2012

Universiteit Twente heeft een methode ontwikkeld om met satellietgegevens het aantal bomen in een stad te tellen en te bepalen waar zich wijzigingen hebben voorgedaan. Daardoor is het mogelijk om de kosten voor groenonderhoud in te kunnen schatten en de CO2-balans van steden te bepalen.

 

Bomen in stadsbossen worden nu nog handmatig gelokaliseerd, geteld en gemonitord. Gemeentes doen dit om hun database up to date te houden. Die database levert waardevolle informatie voor het bepalen van de behoefte aan groenonderhoud, maar ook om de verplichte rapportages te kunnen opstellen die inzicht geven in de CO2 balans van een stad. Tot slot is monitoring nodig om te kunnen signaleren of er illegaal bomen zijn verwijderd. De nieuwe, grotendeels geautomatiseerde methode, kost volgens de onderzoekers van Universiteit Twente veel minder tijd en zou daarnaast veel nauwkeuriger zijn. De methode maakt gebruik van satellietbeelden in hoge resolutie. Deze beelden maken het mogelijk om het aantal bomen te tellen, maar ook om veranderingen in aantallen en kroondiameter te bepalen. Uit de gegevens vervaardigt de methode een eigen overzichtskaart die eenvoudig is te interpreteren. Het hele proces duurt ongeveer een werkweek. De ontwikkelaars werken aan verdere versnelling van het systeem.

 

De methode kan in bijna bij alle steden ter wereld toegepast worden; alleen bij steden met zeer veel wolkenkrabbers zal het tegen beperkingen aanlopen. De methode kan in de toekomst ook ingezet worden om te bepalen of er in specifieke bossen voor de productie van FSC-hout niet meer bomen worden gekapt dan toegestaan.

Bron: Universiteit Twente


Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...