inloggen  |  aanmelden

Nieuwe gemeentewerf Apeldoorn kenmerkt zich door duurzaamheid

Gepubliceerd op: 18 Oktober 2017

De gemeente Apeldoorn heeft het voorlopig ontwerp voor de nieuwe gemeentewerf gepresenteerd, waarin duurzaamheid en functionaliteit de belangrijkste voorwaarden zijn. De nieuwe werf van Beheer en Onderhoud van de gemeente Apeldoorn vervangt de huidige locaties aan de Vlijtseweg. 

De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is zeer positief over het ontwerp. Gemeentelijk vastgoed wordt steeds duurzamer en dit komt ook terug in het ontwerp van het nieuwe werkgebouw. De keuzes in het voorlopig ontwerp zijn gemaakt met het oog op duurzaamheid.
 
Zonnedak
Bovenop het gebouw komt een grote overkapping, vol gelegd met zonnepanelen. Dit zonnedak voorziet niet alleen in de eigen stroombehoefte van de werf, maar levert ook energie voor andere (gemeentelijke) gebouwen. Daarnaast wordt er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Zo worden betonresten van het oude politiekantoor hergebruikt in het nieuwe werkgebouw.
 
Goede voorbeeld
“Apeldoorn heeft de ambitie om op termijn energieneutraal te zijn. Naast energiebesparing zal hiervoor ook veel energie lokaal en duurzaam moeten worden opgewekt” aldus wethouder Mark Sandmann. “We willen als gemeente Apeldoorn zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven. Dat doen we onder andere door de verduurzaming van ons eigen vastgoed. Dit nieuwe pand is daar weer een mooi voorbeeld van.”
 
Functies gecombineerd
Bij de nieuwe gemeentewerf zullen de functies ‘werf’ en ‘gladheidsbestrijding’ worden gecombineerd. Volgens de gemeente Apeldoorn is het functioneler om deze functies samen te voegen en komt het de werkprocessen ten goede. Daarbij is de nieuwe locatie aan de Sleutelbloemstraat gunstig gelegen, wat positief is voor de aanrijtijden bij gladheidsbestrijding. De oude locaties aan de Vlijtseweg worden vrijgemaakt vanwege ontwikkelplannen in de Kanaalzone, waar de bouw van de nieuwe gemeentewerf ook deel van uitmaakt.

Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...