inloggen  |  aanmelden

Nieuwe digitale publicatie Wegdekreflectie brengt twee werelden bij elkaar

Gepubliceerd op: 1 Februari 2017

Op 18 januari lanceerde kennispartner CROW de nieuwe online publicatie ‘Wegdekreflectie - Optische eigenschappen van wegdekken’. De publicatie vond plaats tijdens InfraTech 2017 in Rotterdam Ahoy en slaat een brug tussen civieltechnisch ontwerpers en verlichtingsspecialisten.

De online publicatie loopt vooruit op de praktijkrichtlijn NPR13201 die later verschijnt en die de Richtlijn Openbare Verlichting uit 2011 vervangt. De publicatie gaat in op wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. De textuur van de ondergrond bepaalt voor een belangrijk deel in welke richting het invallende licht wordt gereflecteerd. Het effect is verder te beïnvloeden door het toevoegen van lichte steenslag als Morene, en gecalcineerde vuursteen.
 
Meer eisen aan verhardingen
Waar een verharding in eerste instantie ervoor moest zorgen dat verkeer zich van A naar B kon verplaatsen, is het eisenpakket de laatste jaren steeds verder uitgebreid. Al vele jaren is er aandacht voor stroefheid en vlakheid. De laatste jaren zijn daar geluidsreductie, hergebruik van secundaire materialen en CO2-reductie bijgekomen. Voor dit laatste punt liggen er mogelijkheden voor het energiezuinig aanleggen van verhardingen (bijvoorbeeld laagtemperatuur asfalt) en het reduceren van de hoeveelheid verlichting door het aanbrengen van wegdekken met een lichter oppervlak.

Ervaringen bundelen
Marc Eijbersen, projectmanager CROW: “Deze publicatie brengt twee werelden bij elkaar. Traditioneel kijkt de verlichtingsbranche alleen naar boven en kijken wegbeheerders alleen naar beneden. Door in de werkgroep intensief samen te werken hebben we partijen bij elkaar gebracht.”  Eijbersen en zijn team hebben in de afgelopen anderhalf jaar gedegen onderzoek gedaan naar ervaringen en proefprojecten. “Natuurlijk zijn er in het verleden weleens dingen mislukt. Maar met deze online publicatie voorkom je dat we dezelfde fouten weer maken.”  De nieuwe publicatie verschijnt in twee Online Kennismodules van CROW: die over asfaltverhardingen en over betonverhardingen.
 

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...