inloggen  |  aanmelden

Nieuw Stedinnet Oostland levert duurzame stroom

Gepubliceerd op: 12 September 2012

Stedin heeft in de driehoek Den Haag-Rotterdam-Zoetermeer 156 kilometer aan nieuwe kabels en negen nieuwe verdeelstations aangelegd voor het terugleveren van elektriciteit. In het zogenoemde Oostland-gebied vestigen zich tuinders die nu zonder problemen elektriciteit kunnen produceren. De teruglevering staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 100.000 huishoudens.

 

Veel Nederlandse tuinders maken gebruik van een zogenoemde warmtekrachtkoppeling (WKK) om zelf warmte en elektriciteit te maken. Een deel daarvan gebruiken ze in hun kassen. Wat ze niet nodig hebben, verkopen ze aan hun energieleverancier. Daarvoor moeten zij die stroom terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. In het recente verleden hadden de Nederlandse netten nog niet voldoende capaciteit hiervoor.

 

Begin 2012 leverden al circa zeventig tuinders in Oostland stroom terug op het net. Tuinders kunnen uiteindelijk in totaal 180 Megawatt aan elektriciteit terugleveren. Dit is vergelijkbaar met een derde deel van de capaciteit van een gemiddelde energiecentrale. Het staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van zo’n 100.000 huishoudens. Er is 57 miljoen euro geïnvesteerd in dit gebied.

 

De energieinfrastructuur in Oostland bestaat uit vier tracés in Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. In totaal gaat het om bekabeling met een lengte van 156 kilometer. Ook zijn negen nieuwe schakelstations gebouwd. Naast elektriciteitskabels zijn er ook glasvezelkabels de grond in gegaan. Zij maken communicatie tussen de onderstations mogelijk, beveiligen de elektriciteitskabels en geven signalen af bij problemen. Oostland is het eerste grootschalige elektriciteitsnetwerk in Nederland dat speciaal is aangelegd voor teruglevering.


Een greep uit ons leveranciersregisterRoelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...