inloggen  |  aanmelden

Nieuw rekenmodel voor de schadelijke invloed van verlichting

Gepubliceerd op: 27 Januari 2012

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) komt met een rekenmodel voor het berekenen van lichtvervuiling. Het is een handige tool voor gemeenten om aan het licht te brengen wat nu precies de invloed is van verlichting op de omgeving en wat de effecten zijn van maatregelen aan bestaande lichtbronnen.  

 

Openbare verlichting, kassen, sportverlichting, reclame- en gevelverlichting; het zijn noodzakelijke lichtbronnen die soms echter ook een bron van ergernis en overlast vormen. Vooral ’s nachts kan kunstlicht een verstorende werking hebben op mensen, dieren en planten. Maar ook gaat er veel kostbare energie in om.

 

Om lichtoverlast en buitensporige kosten te voorkomen, zijn veel gemeenten al overgegaan op het toepassen van duurzame verlichting. Het nieuwe rekenmodel biedt ondersteuning bij het maken van beleid voor gebiedsontwikkeling en –inrichting en bij vergunningverlening. Het is een instrument om de effecten van bestaande lichtbronnen op de omgeving in cijfers uit te drukken en voorspellingen te doen voor de effecten van nieuwe lichtbronnen. Ook kan het model helpen om de invloed van maatregelen voor te rekenen aan bestaande lichtbronnen.

 

Het rekenmodel is kosteloos en bestemd voor provincies, gemeenten en milieudiensten, maar ook voor advies- en ingenieursbureaus. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) is medefinancier.

 

Bron: Verkeerskunde


Een greep uit ons leveranciersregisterStruyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...