inloggen  |  aanmelden

Nieuw brandrisicoprofiel voor gebouwen grootschalig getest

Gepubliceerd op: 13 December 2012

Brandgevaar in de zorgsector is zorgwekkend groot. Dat blijkt uit een onderzoek van het grootste brandweerkorps van Nederland, dat van de regio Amsterdam-Amstelland. Het korps gebruikte een nieuwe onderzoeksmethode om de brandgevaren in kaart te brengen.

 

Het brandweerkorps onderzocht 580.000 gebouwen in de regio aan de hand van een zelf opgesteld brandrisicoprofiel. Een dergelijk profiel is vanaf januari 2013 landelijk verplicht. Het onderzoek laat zien dat vooral de zorgsector slecht gewapend is tegen brandgevaar. Het risico van uitslaande branden is er groot en het ontbreekt er aan afdoende preventie. Ziekenhuizen en verzorgingstehuizen beschikken vaak in onvoldoende mate over sprinklerinstallaties en andere blusmiddelen, terwijl er wel veel gevaarlijke goedjes aanwezig zijn. Verder zijn vlucht- en evacuatieplannen vaak slecht geregeld. Ook wordt er slecht omgegaan met de opslag van zuurstofflessen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. 

Een tweede categorie gebouwen die slecht scoort op brandgevaar, is die van sociale huurwoningen. De meest voorkomende oorzaken van brand zijn daar menselijke fouten en slecht functionerende apparaten.

 

Het risicoprofiel van het hoofdstedelijke brandweerkorps is binnenkort breed beschikbaar. Om te komen tot het risicoprofiel moeten gemeenten allerlei gegevens aan elkaar koppelen. Zo wordt informatie over het aantal incidenten gecombineerd met gegevens over vergunningen, aanrijdtijden voor voertuigen en statistieken over de bewoners, Daar moet dan uit blijken hoe groot de kans is op het uitbreken van brand.

 

Bron: spitsnieuws.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...