inloggen  |  aanmelden

NEPROM en Aedes protesteren tegen hoge legestarieven

Gepubliceerd op: 27 Maart 2013

NEPROM en Aedes hebben minister Plasterk in een brief gevraagd om actie te ondernemen tegen gemeenten die te hoge legeskosten in rekening brengen bij omvangrijke bouwprojecten. Ze dringen aan op regels voor realistische tarieven, gebaseerd op kosten.

Tijdens de economische crisis hebben veel gemeenten hun legestarieven voor omgevingsvergunning sterk verhoogd om hun inkomsten te vergroten. Projectontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties zijn daar de dupe van. Volgens NEPROM en Aedes staan de huidige tarieven in geen enkele verhouding tot de werkzaamheden die de gemeenten verrichten voor het afgeven van de vergunningen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat veel gemeenten de in rekening gebrachte tarieven niet kunnen onderbouwen. De twee protesterende koepelorganisaties geven aan dat ontwikkelaars bij omvangrijke bouwprojecten legeskosten van meer dan een miljoen euro moeten neertellen terwijl de werkelijke kosten voor de gemeenten nog geen 50.000 euro bedragen. Aan de andere kant betalen burgers doorgaans maar een fractie van de gemaakte kosten bij aanvragen voor een dakkapel op kapvergunning. Ze vinden dat onacceptabel en verzoeken de minister maatregelen te nemen.

NEPROM en Aedes stellen voor om de regels voor de vaststelling van legestarieven te wijzigen. Bij de totstandkoming van die tarieven zouden de werkelijke kosten leidinggevend moeten zijn.


Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...