inloggen  |  aanmelden

Nederland kan besparen door hergebruik warm water

Gepubliceerd op: 2 November 2011

Ongeveer 30% van alle energie in Nederlandse huishoudens gaat op aan het opwarmen van water, vooral voor het douchen. Dit duur betaalde water verdwijnt als ‘afval’ in het riool, terwijl het heel goed een nuttiger bestemming zou kunnen krijgen. Het onttrekken van restwarmte aan dit water kan tot een jaarlijkse besparing van 300 euro per huishouden leiden.

 

Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Bijna alle Nederlanders (93%) zeggen zichzelf daarin milieubewust en duurzaam te achten. Maar ze brengen dat niet echt in de praktijk als het gaat om water- en energieverbruik. Maar 8% van de Nederlanders beseft dat het gebruik van warm water de energiekosten beïnvloedt.

 

Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is ook dat driekwart van de Nederlanders vindt dat de verantwoordelijkheid van drinkwaterbedrijven niet ophoudt bij het leveren van kwalitatief goed kraanwater. Ruim 70% zegt dat waterbedrijven ook zouden moeten adviseren op het gebied van energiebesparing. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt verder dat drinkwaterbedrijven veel meer zouden moeten doen om nieuwe technieken te ontwikkelen voor water en energiebesparing. Drinkwaterbedrijf Vitens neemt dat ter harte en presenteert deze week tijdens International Water Week en Aquatech beurs in Amsterdam plannen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie.  Vitens heeft een intentieverklaring ondertekend om in 2020 20% minder energie te verbruiken en 20% eigen energie op te wekken.

 

Bron: Vitens

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...