inloggen  |  aanmelden

Natuursteen geeft spoorzone Helmond cachet

Gepubliceerd op: 19 Juni 2014

Niet alleen het station, ook het stationsplein van Helmond heeft een totale metamorfose ondergaan. Met onder meer bijzondere zwevende boombakken en een grote trappartij. Struyk Verwo Infra verzorgde de engineering en leverde natuursteen.

De nieuwe Spoorzone moest hét verkeersknooppunt van Helmond worden. In de afgelopen tweeënhalf jaar is hard gewerkt aan een modern nieuw stationsgebouw, een overdekte fietsenstalling, een busstation en een spooronderdoorgang. Daarbij mocht een passend stationsplein niet ontbreken.

Het nieuwe plein bevat duurzame materialen. Zoals FSC-hout, energiezuinige LED-verlichting, gebakken klinkers van zusterbedrijf Bylandt en natuursteen Terra Zwart 03 (gevlamde uitvoering) van Struyk Verwo Infra.

Zwevende boombakken
Blikvangers op het plein zijn de zwevende boombakken, die bestaan uit een betonnen kern met daaromheen natuursteen op RVS-ankers. Dat is een van de weinige aspecten die de bakken gemeen hebben, want alle boombakken verschillen in formaat en hoogte. Ook zijn ze opgeleverd in rond én in ovaal formaat; er zijn slechts vier bakken die één rechte wand hebben. Enkele bakken bevatten LED-verlichting, die in het donker een lichte gloed afgeeft. Al deze verschillen vergden maatwerk: de platen en afdekkers moesten apart worden uitgetekend. Zo waren er voor een bak van 1146 platen maar liefst 314 tekeningen nodig.
 
Grote trappartij
Verder opvallend is een grote trappartij, met Terra Zwart 03 treden. Door de schuine, gezoete zijde aan de voorkant, is er een mooi contrast ontstaan met de gevlamde bovenzijde.

Het plein in cijfers:
  • 1000 meter aan traptreden met bordessen
  • 350 meter aan banden van 40 cm breed en 20 cm dik (incl. overgangsbanden)
  • 15 unieke bakken bekleed met tot in detail uitgetekende bekleding: de kleinste is bekleed met zo’n 200 platen, de grootste met zo’n 1200
Onze natuursteen specialisten vertellen u graag meer over de ongekende mogelijkheden die natuursteen biedt.

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...