inloggen  |  aanmelden

Muziekwijk Zwolle eerste slimme woonwijk

Gepubliceerd op: 4 Februari 2013

De Muziekwijk in Zwolle is de eerste slimme woonwijk van Nederland. Ruim honderd huishoudens zijn uitgerust met zonnepanelen, energiecomputers en slimme wasmachines waarmee ze hun energieverbruik aanzienlijk kunnen verminderen en de zelf opgewekte energie slimmer kunnen inzetten.

 

De Zwolse woonwijk werd in 2012 proeftuin binnen het Innovatieprogramma Intelligente Netten. Net als in 11 andere wijken verspreid over heel Nederland, worden in deze proeftuin leerervaringen opgedaan met intelligente netten, nieuwe technologieën, samenwerkingsvormen en de beleving van gebruikers. In Zwolle kwam de pilot Jouw Energie Moment van de grond. Energiebedrijf Enexis voorzag de Muziekwijk van een slim energienet.  en creëerde zo de eerste slimme woonwijk in Nederland. Meer dan 100 huishoudens in de wijk kregen zonnepanelen en een energiecomputer waarmee ze de flexibele tarieven van DONG Energy voor de komende 24 uur kunnen zien. Ook kunnen ze bekijken wanneer hun energieverbruik het meest duurzaam is, bij de eigen productie van zonne-energie. Daarnaast heeft ieder huishouden een slimme wasmachine gekregen die communiceert met de energiecomputer en op het meest gunstige moment een was draait.

Doelstelling van het Innovatieprogramma is te onderzoeken wat de technische, economische en sociale mogelijkheden zijn om het energiegebruik van consumenten flexibel én duurzaam te maken.

 

Bron: agentschap.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...