inloggen  |  aanmelden

MKB wil boete voor te laat betalende overheid

Gepubliceerd op: 19 Mei 2015

“Leg wethouders van gemeenten die rekeningen aan ondernemers stelselmatig te laat betalen een bestuurlijke boete op”. Deze oproep deed MKB-Nederland directeur Leendert-Jan Visser maandagochtend aan minister Kamp van Economische Zaken in een uitzending van BNR Nieuwsradio, als reactie op cijfers van Graydon over het betalingsverkeer in Nederland.

Het onderzoek van Graydon bevestigt de conclusies van een recente eigen peiling van MKB-Nederland en Dun & Bradstreet naar het betaalgedrag van gemeenten: de helft voldoet niet aan de norm. “Het is merkwaardig en onbegrijpelijk dat gemeenten zich niet aan de simpele wettelijke afspraak kunnen houden om facturen binnen dertig dagen te betalen”, aldus Visser. Zeker voor het MKB is dat een ramp. Werkkapitaal, geld in kas, is voor bedrijven steeds moeilijker te financieren.

CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder zei in dezelfde uitzending dat zij alle wethouders van haar partij oproept zich aan de regels te houden. Visser complimenteert de politica met dit voornemen: "Ik heb veel vertrouwen in deze actie." Het onderzoek van Graydon toont aan dat het bedrijfsleven onderling wel steeds beter betaalt. De Europese richtlijn is zestig dagen, Nederlandse ondernemers betalen gemiddeld binnen veertig dagen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...